latinica  ћирилица
24/04/2015 |  20:23 | Autor: Dnevnik.hr

Tajne supermarketa- Zašto kupujemo ono što nam ne treba?

U kupovinu obično idemo sa spiskom proizvoda koje planiramo kupiti. Međutim, koliko god se trudili kupiti samo ono neophodno, iz prodavnice izlazimo bogatiji za nekoliko proizvoda i namirnica koje se nisu nalazile na našem spisku, niti su nam potrebne. Zašto se to događa?

Iz petnih se žila trudimo biti pametniji od trgovaca, ali oni računaju na to. Zato svakodnevno rade na istraživanjima kao bi nas "zavarali", te natjerali da potošimo koju marku više.

Poznato je da upotreba određene boje, dizajna pločica, rasvjete, klimatizacije i muzike značajno utiče na kupovinu, ali ono o čemu se posebno vodi računa je pozicioniranje robe. Brojna istraživanja prostora iznjedrila su pravila supermarketa. Upravo zbog tih pravila iz kupovine se vraćamo sa 5-6 proizvoda više od planiranog. Donosimo vam neka od njih.

1. Ljevaci su u blagoj prednosti

Vjerojatno ste primjetili kako je ulaz u većinu supermarketa postavljen sa lijeve strane, a zatim se market razvija u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu. Sve ima svoje objašnjenje. Oko 90 % ljudi na planeti su dešnjaci, te je politika postavljanja proizvoda usmjerena na dešnjake.

Police koje se nalaze s naše lijeve strane postaju nam bliže, lakše ih uočavamo od onih postavljenih na desnoj strani. Zbog toga je naročito važno za svakog prodavca poznavati ovo pravilo kako bi upravo na te police postavio proizvode koje želi prodati.

Skoro da je postalo pravilo da se mliječni proizvodi nalaze u lijevom, gornjem uglu marketa. Zašto je to tako? Mliječni proizvodi se skoro uvijek nalaze na našem spisku, a da bi došli do njih prodavci nas tjeraju da prođemo skoro cijelu prodavnicu. Na tom dalekom putu, ko ne bi pogledao i ostale proizvode koji se nude? Mnoštvo akcija i sniženih cijena, onoga što nam ne treba, natjeraju nas da povjerujemo kako će nam možda, u nekom trenutku, ipak zatrebati. Da bismo došli do hljeba, mliječnih proizvoda, mesa i sl. potrebno je proći, i to dva puta, pored velikog broja drugih, manje potrebnih proizvoda, koji će na kraju sigurno završiti u našoj korpi.

2. Svaka stvar je na svojem mjestu

Trgovci tačno znaju što nam treba. Ako ste mislili da su ukusni keksići punjeni čokoladom na onom "ostrvu" usred marketa postavljeni slučajno, pogriješili ste. Njihova pozicija detaljno je isplanirana.

Skuplji proizvodi postavljaju se na police u nivou očiju, zbog velike vjerovatnoće da ćemo ih prije primjetiti. Oni jeftiniji nalaze se na donjim policama, na mjestima gdje nećemo previše gledati i neće biti atraktivno izloženi. Zbog toga ćemo se češće odlučiti za one skuplje. Kada se neki jeftiniji proizvod nađe pred našim očima, njegova ambalaža svojom jednostavnošću ne odskače od onog "super pakovanja" skupljeg proizvoda koji se nalazi pokraj jeftinijeg kako bi nas "namamio" da kupimo baš njega. Takođe, proizvodi šarenih i veselih boja nalaze se u nivou očiju djece.

3. Ono što vidite, to i dobijete

Kada prodavačica, na vaše pitanje o nekom proizvodu, odgovori "pogledaću iza" - samo je ljubazna. Skoro da je postalo pravilo da prodavnice naručuju onoliko robe koliko je potrebno za popunjavanje polica. Sve u cilju izbjegavanja skladištenja "tamo iza". Zbog toga ono što vidite je i ono što dobijete, odnosno - nema drugog.

4. "Impulsivna" kupovina najčešća je na kasi 

Kada smo napokon pronašli sve što se nalazilo na našem spisku, plus 5-6 stvari koje nisu bile na njemu, red dolazi na kasu. Brojna istraživanja su potvrdila da se najveći dio "impulsivne" kupovine događa pri samom kraju kupovine. Upravo u trenucima kada smo najranjiviji, za oko nam zapne preskupa čokoladica, mnoštvo šarenila kojem teško odoljevamo. Pa ko se ne bi, na kraju naporne kupovine, počastio ukusnom čokoladicom iz ograničene serije? Ko zna hoće li se ikada više pojaviti u prodaji.

5. Vrijeme kao da je stalo

Možete li se sjetiti marketa u kojem ste vidjeli zidni sat? Supermarketi ne koriste sat, nemaju čak ni prozore. Јeste li primjetili? Kako bi nas u potpunosti odvojili od spoljašnjeg svijeta i realnosti, trgovci pribjegavaju ovom dobro poznatom triku. U marketima vrijeme kao da je stalo. Zbog toga često izgubimo pojam o vremenu, zadržimo se duže od planiranog, a onda i kupimo nešto što nismo trebali.

6. Male pločice tjeraju nas na kupovinu

Vjerovali ili ne, veličina pločica postavljenih u supermarketima utiče na naše raspoloženje, tačnije, na vrijeme koje provedemo u marketu. Što manje - to bolje. Zvuk točkova šoping kolica koji odzvanja supermarketom uvjerava nas da se prebrzo krećemo, da bespotrebno žurimo, te nas navodi da zastanemo i usporimo. Kada usporimo uočićemo i snižene proizvode ili neke druge koji će završiti u našim kolicima. Kakva igra!

Zato sljedeći put kada budete išli u kupovinu, sjetite se ovih trikova.