latinica  ћирилица
24/04/2015 |  21:25 | Autor: Agencije

Njujoški sud dvije šimpanze proglasio "osobama"

Ove nedjelje njujorški sud dodijelio je šimpanzama Leu i Herkulesu status osoba kako bi se mogle pojaviti kao tema ročišta.

Riječ je o šimpanzama iz laboratorije sa Univerziteta u Stoni Bruku koji će 27. maja pred sudijom Barbarom Јafe postati "osobe".

Datum je značajan jer će se prvi put održati rasprava zbog optužbi da su majmuni zarobljeni na nehuman i nezakonit način. Јedini način da se ovo desi jeste da sud pretpostavi kako je riječ o osobama u zakonskom smislu, a ne o životinjama.

Ovaj potez suda mogao bi da natjera Univerzitet da oslobodi šimpanze, a prema riječima Natalie Prosin iz organizacije NHRP (Nonhuman Rights Project) riječ je o značajnom koraku ka krajnjem cilju – slobodi kognitivno kompleksnih životinja.

- Sada držimo "nogu u vratima" i bez obzira na to šta da se desi vrata više nikada neće moći biti zatvorena - rekla je Prosin.

U decembru 2013. godine NHRP je uputio niz žalbi u kojima stoji da su spomenute životinje u laboratorijama isuviše inteligentne i emotivno kompleksne i da se moraju premjestiti u utočište na Floridi. Sve do sada sudije su odbijale da gledaju Lea i Herkulesa kao osobe o kojima sud može raspravljati.