latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:35 | Autor: Blic

Drevni Egipćani mamurluk liječili ogrlicom od lišća

Danas je za liječenje mamurluka dovoljan samo jedan lijek protiv glavobolje, ali stari Egipćani nisu imali tu mogućnost. Oni su se oporavljali noseći lisnate ogrlice

Prema nedavno prevedenim papirusima napisanim na grčkom, lijek za "pijanu glavobolju" bile su lisnate ogrlice. Mamurni su trebali da nanižu lišće grma Ruscus racemosus i da ga nose kao ogrlicu. Vjerovalo se da ova biljka pomaže kod glavobolje, ali još nije provjereno da li to, zapravo, djeluje.

Papirus star 1.900 godina na kojem je pronađen ovaj lijek jedan je od 500.000 dokumenata koje su prije 100 godina u drevnom egipatskom gradu Oksirinhus pronašli naučnici Bernand Grenfel i Artur Hant.

Istraživanje i objavljivanje tolikog broja zapisa dugotrajan je i spor posao, a nedavno je objavljena i 80. knjiga, koja sadrži istraživanja i dešifruje tridesetak medicinskih zapisa, među kojima je i ovaj o liječenju mamurluka.

- Najnovija knjiga predstavlja najveću do sada objavljenu kolekciju medicinskih zapisa na papirusu - napisala je profesorica Vivijan Njuton u predgovoru.

Kolekcija uključuje opise tretmana i lijekove za različite bolesti, uključujući hemoroide, čireve, probleme sa zubima, pa čak i dio u kome se raspravlja o operaciji oka.

Pisci ovih antičkih zapisa otkrili su nam mnogo o grčkom znanju. Nekadašnji stanovnici Oksirinhusa prigrlili su helenističku kulturu koja se proširila širom Egipta i po Bliskom Istoku, nakon osvajanja Aleksandra Velikog.