latinica  ћирилица
30/04/2015 |  09:21 | Autor: Agencije

Most ili rolerkoster? (VIDEO/FOTO)

Most Ešima Ohaši, koji zadaje noćne more čak i najiskusnijim vozačima, treći je po veličini među mostovima koji se naglo uzdižu kako bi mogli da prođu brodovi.

Betonski drumski most proteže se kilometrima pored jezera Nakaumi u Јapanu i povezuje gradove Macue i Sakaiminato. Dugačak je oko 1,7 kilometara i širok 11,4 metra, i treći je po veličini most ove vrste na svijetu.

Ešima Ohaši ima nevjerovatan nagib, od 6,1 odsto na strani perfekture Šimane, a 5,1 odsto na strani perfekture Totori, zahvaljujući čemu više liči na rolerkoster nego na most.

MOSTOVI - NOĆNE MORE

Most na rijeci Sidu u Kini – Nalazi se na 457 metara visine i važi za najviši most na svijetu.

Most na rijeci Sidu u Kini (Foto: en.wikipedia.org)

Most Mijo, Francuska – Dio je auto-puta koji spaja Pariz i Barselonu, visok 343 metra i dug 2,5 kilometara. Viši je čak i do najviše tačke Ajfelove kule.

Most Mijo, Francuska (Foto: fosterandpartners.com)

Majmunski most u Vijetnamu – Samo ime kaže, bez poteškoća ga jedino prelaze majmuni. Most je viseći i napravljen je od stabljika bambusa.

Majmunski most, Vijetnam (Foto: vietnamdhtravel.com)

Most Rojal Gordž, Kolorado – Najviši je viseći u Americi, nalazi se na rijeci Arkanzas. Visok je 295 i dugačak 384 metra, a izgrađen je još 1929. godine, dok je prvu stabilizaciju od udara vjetra dobio tek 1982. godine.

Most Rojal Gordž, Kolorado (Foto: highestbridges.com)

Most Trift u Švajcarskoj – Јedan od najdužih i najviših pješačkih mostova, postavljen je 2004. godine kako bi povezao stazu za pješačenje sa kolibom ispred koje se preprečio glečer. Međutim, zbog jakog ljuljanja usljed vjetra bilo je dozvoljeno da se most pređe samo po lijepom vremenu u ljetnjim mjesecima.

Most Trift u Švajcarskoj (Foto: Thisisbossi/wikipedia.org)