latinica  ћирилица
02/05/2015 |  15:29 | Autor: RTRS

Kina: Neboder od 57 spratova za 19 dana

Kineska građevinska kompanija ''BSB'', koja je sagradila zgradu od 57 spratova za samo 19 dana, objavila je popratni video ovog konstruktorskog podviga. Zgrada je sklopljena iz više dijelova, a ima 800 stanova i radni prostor za 4 000 ljudi.

Video koji prikazuje sistem gradnje nebodera od 57 spratova za samo 19 radnih dana u Kini je postao najgledaniji. Iz građevinske kompanije ''BSB'' koja stoji iza ovog projekta poručuju da je riječ o najinovativnijoj tehnologiji u istoriji. Tvrde i da se zbog sklapanja najzahtjevnijih dijelova u fabrici, umanjilo zagađenje vazduha.

- Naš metod izgradnje nebodera je veoma brz, jer je 90 odsto građevinskog materijala u montažnim blokovima. Radnicima preostaje samo da te blokove spoje na gradilištu, a to obavljaju izuzetno brzo, rekao je Ksiao Čangeng, potpredsjednik Kompanije ''BSB''.

Modularni pristup građenja nebodera nije potpuna novina, jer se na sličan način rade zgrade u Americi i Velikoj Britaniji, ali ne sa ovim impozantnim brojem spratova kao u Kini. Predstavnici kompanije tvrde da su njihove zgrade izdržljive podjednako kao i one izgrađene na tradicionalan način.

- Ova zgrada je potpuno bezbjedna, i nema nikakih problema da izdrži jake udare vjetra ili zemljotres. U slučaju izbijanja požara, garantujemo brzu evakucaciju stanara. Bezbjednost je ovdje zagarantovana, dodao je Čangeng. 

Ova kineska građevinska kompanija ima novi cilj, a to je izgradnja najvišeg nebodera na svijetu. Neboder bi trebalo da ima 220 spratova, a rok za izgradnju bio bi tri mjeseca.

S obzirom na to da ova nacija stoji iza najvećeg građevinskog poduhvata svih vremena, Kineskog zida, ne treba da čudi njihova težnja da se u vrhunskim projektima dokažu i u modernom dobu.