latinica  ћирилица
04/05/2015 |  17:59 | Autor: B92

Da li će Srbija ostati bez ljekara?

Čak pet hiljada zdravstvenih radnika izjasnilo se u anketi Ministarstva zdravlja da bi, uz otpremninu, odmah napustilo svoje radne jedinice.

Međutim, iz Ministarstva odgovaraju da ne postoji opasnost da se Srbija suoči s odlivom mozgova u zdravstvu. Srbija je prvi put dobila ljekara na čelu Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimira Kostića, ali bi uskoro mogla da ostane bez većeg broja ljekara.

Više stotina ljekara je u posljednja četiri mjeseca zatražilo sertifikat o dobroj praksi koji Komora izdaje kako bi mogli da idu na rad u inostranstvo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u cijelom svetu nedostaju anesteziolozi i radiolozi, ali opovrgava tvrdnje da mnogi ljekari žele da odu iz zemlje.

"Ništa nije veći odlazak sada nego što je bio. Јedno je da tražite, a onda vi kad uzmete, kad dobijete te potrebne papire, onda vi razmišljate, gledate da li hoćete, da li nećete, ali nisu otišli. Taj isti problem imaju Hrvati, imaju Slovenci, isti problem imaju Poljaci", kaže Lončar.

Lončar ističe da Ministarstvo ne sjedi skrštenih ruku i da je više od 500 ljekara zaposleno od kada on upravlja zdravstvom.

"Ukinuli smo one dvije godine za specijalizaciju da morate da čekate. Uradili smo da smo pustili 1.200, pa još 424 specijalizacije da ljudima omogućimo da ne moraju da odu negdje drugde, već da te specijalizacije dobiju ovde", navodi Lončar.