latinica  ћирилица
06/05/2015 |  17:44 | Autor: Agencije

Hodajte bosi po šljunku

Spušteni svodovi i ravna stopala mogu da se koriguju. Mišiće stopala trebalo bi svakodnevno jačati po 10 do 15 minuta. Ukoliko se nepravilnosti ne isprave na vrijeme, kasnije se pojavljuju bolovi u nogama.

Djeci koja imaju ravna stopala i spuštene svodove stariji savjetuju da ljeti što češće hodaju bosi, naročito po neravnom terenu, da masiraju stopala, odlaze u duge šetnje, bave se trčanjem i drugim sportsko-zabavnim aktivnostima.

Preporučuje se, naravno, nošenje adekvatne obuće odgovarajuće veličine i primjerene djetetovim aktivnostima. Dijete bi trebalo da nosi i anatomske uloške koji će obezbijediti rasterećenje stopala i adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Kako bi se spriječilo napredovanje deformiteta i postigla korekcija, najmlađi moraju da rade i vježbe za jačanje mišića stopala. Najbolje je da se za ovu aktivnost svakog dana izdvoji 10 do 15 minuta, i veoma je važno da se vježbe izvode pravilno. Svako vježbu treba uraditi sedam do deset puta.

Ukoliko se deformitet stopala ne koriguje na vrijeme, djeca sa ravnim tabanima mogu da imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče ili trče nepravilno. Kako dijete raste, problemi postaju izraženiji i bolniji.

Vježbe sa savijenim koljenima

* sjedite na pod, savijte koljena, prednji dio stopala odvojite od podloge, prste zgrčite, pete ostaju na tlu,

* dok sjedite na podu savijenih i spojenih koljena, naizmenično odižite pete i prednji dio stopala od podloge,

* sjedite na pod, savijte koljena, ispod stopala stavite maramicu pa pokušajte da je uhvatite prstima,

* sjedite na pod, savijte koljena, stavite stopalo preko stopala. Podizati prednji dio jednog stopala, a drugim davati otpor,

Vježbe sa opruženim nogama

* sjedite na pod, ispružite noge, pa privlačite stopala prema potkoljenicama,

* sjedite na pod, ispružite noge i naizmenično savijajte jednu pa drugu nogu u koljenu, tako da koljeno ide u stranu, a stopalo je okrenuto ka unutra,

* sjedite na pod, ispružite noge, i okrećite jedan taban prema drugom,

* kružite stopalima prema unutra, a zatim i u suprotnom pravcu.

Vježbe hodanja

* hodajte na spoljašnjoj ivici stopala, prsti su zgrčeni,

* hodajte na petama, podignite prednji dio stopala a prste zgrčite,

* hodajte bosi po travi, šljunku, krupnijem pijesku, kosim površinama (uzbrdo i nizbrdo),

* hodajte bosi po konopcu koji je razvučen po podu, tako da je spoljna ivica stopala pored konopca, a palac na konopcu,

* hodajte sa zgužvanom maramicom među prstima.

Test na deformitete

Da li dijete ima ravna stopala ili spuštene svodove, može da se utvrdi tako što će mokrim stopalima da stane na ravnu površinu, najbolje na beton ili pločice u kupatilu. Drugi način je da dijete boso stane okrenuto leđima ispred roditelja. Ako je Ahilova tetiva iskrivljena u stranu, peta zarotirana u polje, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani, to je siguran znak da dijete ima pomenuti deformitet.
* rukama se osloniti na podlogu iza zadnjice. Odižite bokove i prenesite težinu na pete, a prednji dio stopala podignite od tla.