latinica  ћирилица
07/05/2015 |  17:21 | Autor: SRNA

Probuditi svijest o pružanju pomoći ugroženima

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović danas je istakao važnost buđenja svijesti svih građana BiH o potrebi pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Povodom sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, te Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, koja se obilježava od sutra do 15. maja, Mihajlović se osvrnuo i na programske aktivnosti ovih organizacija, koje se odnose na dobrovoljno darivanje krvi, upozoravanje na mine, službe traženja, te istakao doprinos koji Crveni križ/krst u cjelini daje društvu.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić istakao je da je Nedelja Crvenog križa/krsta ove godine posvećena obilježavanju 50 godina od nastanka sedam principa Društva, a to su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Nakon predstavljanja plana aktivnosti ove organizacije, Hodžić je naveo da planiraju posjetu povratnicima u mjesto Stragičine kod Rudog, u saradnji sa Crvenim krstom RS, planirane obilaske građana koji su pretrpjeli velike štete tokom prošlogodišnjih poplava i uručivanje paketa humanitarne pomoći, te završetak obnove kuća u Topčić Polju i Maglaju u saradnji sa Crvenim polumjesecom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Apelovao je da organi vlasti prepoznaju Crveni križ/krst kao lidera humanitarnog rada, te organizaciji pruže podršku, jer se samo tako može adekvatno odgovoriti na potrebe građana.

Glavni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko, predstavio je akciju pomoći stanovništvu Nepala. S obzirom na manjak kapaciteta ovog društva, donesena je odluka da se otvori humanitarni broj telefona 17003 i pozivom na njega doniraju se dvije KM.

Otvoren je i poseban žiro-račun za sakupljanje novčanih donacija u Sberbanci BiH 140-101-11300020.