latinica  ћирилица
08/05/2015 |  16:45 | Autor: AP

Rođena prva beba po metodi "djece sa 3 roditelja"

Dječačić Zejn Radžani, rođen prije 22 dana u Torontu, prva je beba rođena zahvaljujući kontroverznoj mitohondrijalnoj metodi koja podrazumijeva modifikovanje DNK in vitro metodom
Zejn - dijete sa tri roditelja - Foto: B92
Zejn - dijete sa tri roditeljaFoto: B92

Nataša i Omar Radžani više od 4 godine pokušavali su da postanu roditelji. Obeshrabreni neuspjehom, konačno su se opredijelili za metod vantjelesne oplodnje.

Ali Natašine jajne ćelije već su u neku ruku bile stare - nastanak trudnoće sprečavao je njihov slab kvalitet. Ovaj problem uobičajena je pojava kod žena: što je žena starija, manje su šanse da će uspjeti da ostane u drugom stanju.

Da bi se izbjegla mogućnost rađanja djeteta s mitohondrijskom disfunkcijom, ljekari su odlučili da primijene novu tehniku mitohodrijske zamjene, istu onu koja je već duže predmet žestokih debata na području Velike Britanije i SAD.

Ove rasprave odnose se na stvaranje "djece sa 3 roditelja", ali je ista tehnika primijenjena i u ovom slučaju, s tim što Zejn ima samo dva roditelja.

Ovaj proces uključuje zamjenu mitohondrija starije jajne ćelije mitohondrijama iz matičnih ćelija u tkivu jajnika, od kojih kasnije nastaju jajne ćelije. Zahvaljujući metodi mitohondrijske zamjene, starija ćelija ponaša se kao mlađa, povećavajući šanse za uspješnost tretmana vantjelesne oplodnje.

Do sada su za zamjenu korišćene mitohondrije treće osobe, ali nove mitohondrije u ovom slučaju bile su Natašine, isto kao i jajna ćelija.

Za razliku od jednog održivog embriona koji nudi tradicionalni metod vantjelesne oplodnje, nova tehnika nudi četiri. Јedno od tih jajašaca postalo je Zejn, a ostala su zamrznuta za slučaj da Nataša i Omar požele da imaju još djece.

Zejn je prva od 8 beba koje će do ovog ljeta biti rođene zahvaljujući primjeni nove tehnike. S obzirom na to, da se smatra genetskom terapijom, ova metoda je ilegalna u SAD, mada američki magazin Tajm navodi da bi veliki broj uspješnih slučajeva mogao da navede američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) da ponovo razmotri svoju odluku.