latinica  ћирилица
11/05/2015 |  19:29 | Autor: B92

Da li je kafa štetna za trudnice?

Trudnice koje unose kofein, čak i ukoliko piju samo šolju kafe dnevno, izložene su većem riziku od rađanja djeteta nedovoljne težine, upozoravaju britanski stručnjaci sa Lesterskog univerziteta.

Osim na trudnice kafopije, ovo upozorenje se odnose i na one buduće majke koje piju čaj, gazirne napitke, čokoladu i neke lijekove koji se dobijaju na recept.

U ranijem istraživanju ove godine, američki stručnjaci su upozorili da su trudnice koje piju dvije i više šolja kafe dnevno pod dvostruko većim rizikom od pobačaja od onih koje izbjegavaju kafu. Što se tiče beba koje se rode sa nedovoljnom tjelesnom težinom, one su kad odrastu izloženije raznim bolesnim stanjima, kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes i srčani problemi.

Britanski stručnjaci su obavili istraživanje na 2.645 žena, prosječne starosti 30 godina, koje su bile između osme i dvanaeste nedjelje trudnoće. Prosječan dnevni unos kofeina ovih žena bio je 159 miligrama, što je u Britaniji ispod preporučenog nivoa od 200 miligrama.

Ustanovljeno je da je dejstvo kofeina na rast ploda u sličnoj mjeri nepovoljno kao i dejstvo alkohola. Naime, kod trudnica koje piju jednu do dvije šolje kafe dnevno (odnosno između 100 i 199 miligrama kofeina) rizik od rađanja nedovoljno teškog djeteta povećava se za 20 odsto u odnosu na one koje piju manje od 100 miligrama kofeina.

Kod trudnica koje piju dvije do tri šolje kafe dnevno (odnosno 200 do 299 miligrama kofeina) taj rizik je bio veći za 50 odsto.

Savjet britanskih stručnjaka je da se još uoči začeća i tokom cijele trudnoće maksimalno ograniči unos kofeina i da on po mogućnosti ne prelazi 100 miligrama dnevno.