latinica  ћирилица
12/05/2015 |  12:07 | Autor: B92

I Amerikanci hoće kubansku vakcinu protiv raka

Za SAD novo uspostavljanje diplomatskih veza s Kubom znači mnogo više od uvoza najboljih cigara na svijetu – nudi i efikasniji način u borbi protiv posljedica pušenja.

Naime, kubanski naučnici već decenijama proizvode vakcinu protiv raka pluća pod nazivom Cimavax.Sada su istraživači  Roswell Park Instututa za proučavanje kancera u Bafalu sklopili dogovor sa kolegama s Kube za klinička ispitivanja vakcine, u nadi da će američka Agencija za hranu i lijekove dati odobrenje za njenu upotrebu.

Kubanska vlada počela je da propisuje Cimavax građanima potpuno besplatno još od 2011. Vakcina utiče na protein od nazivom epidermalni faktor rasta, koji stvaraju kancerogene ćelije kako bi signalizirale drugim da nekontrolisano rastu.

Iako vakcina ne cilja direktno tumor, ona usporava njegov rast, a eksperimenti iz 2008. pokazali su da pacijenti koji dobiju tu vakcinu žive od četiri do šest mjeseci duže u odnosu na one koji je nisu primili.

Takva efikasnost ovog lijeka navela je neke evropske zemlje i Јapan da započnu sopstvene kliničke studije, ali SAD to nije mogla zbog "ledenih" diplomatskih odnosa s Kubom.

Istraživači Roswell Park  sada se nadaju da vakcina može da služi i u prevenciji tumora, poput tipične vakcine i ispitaće njeno djelovanje na druge tipove raka koji koriste isti protein.