latinica  ћирилица
13/05/2015 |  08:56 | Autor: RTRS

Blizu 200 naučnika upozorava na opasno zračenje mobitela (VIDEO)

Naučnici iz oblasti bilogije i zdravlja iz Rusije i Irana u SAD pozivaju UN, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i nacionalne vlade da razviju stroge propise vezane za uređaje i mobilne telefone koji stvaraju elektromagnetna polja, budući da postoji sve više dokaza o zdravstvenom riziku.
Pretjerana upotreba mobilnih telefona uzrokuje tumor na mozgu? (ilustracija) -
Pretjerana upotreba mobilnih telefona uzrokuje tumor na mozgu? (ilustracija)

Čak 195 naučnika iz 39 zemalja, autori su studije na 2.000 stranica o učincima neionizirajućeg zračenja, koji je dio elektromagnetnog spektra. U pismu, upućenom 11. maja 2015. ističu da uređaji poput mobitela predstavljaju rizik od raka, genetskog oštećenja, promjene u reproduktivnom sistemu, te utiču na sposobnost učenja i pamćenja.

"Grubo rečeno, ovakvo zračenje oštećuje žive stanice što dovodi do prerane smrti", rekao je u video poruci dr Martin Blank, iz Odjela za fiziologiju i Ćelijsku biofziku na Univerzitetu Kolumbija.

"Stvorili smo nešto što nam šteti, a sve je izvan kontrole. Prije Edisonove sijalice bilo je vrlo malo elektromagnetnog zračenja u našem okruženju. Danas je taj nivo mnogo puta veći od prirodnog, a ubrzano raste zbog svih novih uređaja koji emituju ova zračenja".

Јedan od primjera koji je naveo je mobitel. Blank je ukazao na studiju koja je povezala široko rasprostranjenu upotrebu mobilnih telefona i učestalost fatalnog raka mozga kod mlađih ljudi čiji je broj utrostručen.

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) klasifikovala je radiofrekvencijska zračenja kao "mogući kancerogen", (grupa 2B), 2011. godine, te izrazito niska frekvencijska polja 2001. godine. Ipak, WHO i dalje ignoriše preporuke svoje vlastite agencije te favorizuje smjernice preporučene od strane Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP). Te smjernice, koje bira i izrađuje samostalno odabrana grupa industrijske branše, dugo se kritikuju kao ne-zaštitne.

U apelu se UN poziva da ojača svoje savjete o rizicima elektromagnetnih polja za ljude i procijeni mogući uticaj na životinjski svijet i druge žive organizme pod pokroviteljstvom UN-ovog programa za zaštitu okoline.

Naučnici su takođe potpisali zahtjev UN-u i državama članicama da se zaštiti globalna ljudska populacija i životinjski svijet od izloženosti EM poljima.

Naučnici ukazuju da je nekontrolisana upotreba radiofrekvencijskog zračenja u mobitelima i Wi-Fi-u dovela do krize u javnom zdravstvu. Blank dodaje da su zahtjevi naučnika o povećanju standatda zaštite ignorisani od strane Odbora za sigurnosne standarde, te da im je rečeno da su sigurnosna ograničenja, koja oni predlažu, suviše visoka.

"Oni nas ne štite", dodao je Blank. "Mi smo zapravo svi dio velikog biološkog eksperimenta koji se odvija bez našeg znanja. Da bismo zaštitili sebe, našu djecu i našu ekosistem, moramo uspostaviti više standarde o zaštiti", istakao je Blank.