latinica  ћирилица
13/05/2015 |  11:00 | Autor: Agencije

Šta nam proizvođači podvaljuju u deklaraciji!?

Da li zaista znate šta sadrže namirnice koje jedete? Ukoliko nemate običaj da provjeravate spisak sastojaka u vašoj omiljenoj hrani i grickalicama, onda će vas ovo iznenaditi!

Sir, koji nije sir, šećer sakriven ispod različitih imena i maslinovo ulje, koje nije "ekstra djevičansko", kao što ste mislili.

Riders dajdžest razgovarao je sa brojnim stručnjacima, a rezultat je članak pod nazivom "Pedeset tajni koje vam proizvođači hrane nikada neće otkriti". Glavni urednik magazina Liz Vakarielo savjetuje čitaocima da se potrude da saznaju što više o proizvodima koje često konzumiraju. 

Šećer se često krije pod drugačijim imenom

Proizvođači imaju običaj da koriste druga imena za šećer, naročito ako ga u proizvodu ima u velikim količinama. Često se koriste nazivi kao što su visokofruktozni kukuruzni sirup, kristali šećerne trske, dekstroza, evaporisani sok od šećerne trske, sok od agave i koncentrisani voćni sok.

Drugi trik kojim se služe je "namjerno korišćenje dva ili više različitih vrsta kako šećer ne bi bio prvi na listi sastojaka", kaže Volter Vilet sa Univerziteta Harvard.

Sir koji nije sir

Djeca veoma vole kačkavalj, koji jelima daje prijatan ukus. Međutim, mnogi "proizvodi na bazi sira", poput listića kačkavalja, uopšte ne sadrže sir, kaže Melani Vorner, autorka knjige "Kako je prerađena hrana ovladala američkim jelovnikom". Isto se odnosi i na pojedine rendane sireve.

- Da bi uštedili i pojednostavili proces proizvodnje, proizvođači dio mlijeka zamjenjuju koncentratom mliječnog proteina ili koncentratom proteina iz surutke - objašnjava Melani Vorner.

Prema smjernicama američke Agencije za hranu i lijekove, ovi proizvodi ne spadaju u kategoriju sireva.

Losos iz uzgoja bolji od divljeg

Losos iz uzgoja ne mora biti loš izbor, naročito ako ste ga kupili u prodavnici koja vodi računa o tome od koga ga nabavlja. Neka istraživanja pokazuju da sadrži malo više omega-3 masnih kiselina od divljeg lososa, tvrdi doktor Robert DŽ. Dejvis.

Više vrsta žitarica i integralne žitarice

Žitarice važe za veoma zdrav sastojak u ishrani, ali se kupcima savjetuje oprez, budući da njihovo blagotvorno dejstvo varira od proizvoda do proizvoda. Ako tražite proizvode sa visokim sadržajem vlakana, imajte na umu da oni sa oznakom "više vrsta žitarica" sadrže manje vlakana nego što ste pretpostavljali, za razliku od proizvoda od integralnih žitarica (cijelo zrno).

Maslinovo ulje koje koristite možda nije najkvalitetnije

Istraživanje Univerziteta Kalifornije pokazalo da je maslinovo ulje često manje kvalitetno nego što se može zaključiti na osnovu etikete. Čak 70 odsto ulja koja se mogu naći na policama u supermarketima bila su užegla ili nisu ispunjavala kriterijume da bi bila okarakterisana kao "ekstra djevičanska".

Kvalitetno ulje ćete prepoznati po tamnom staklu ili limenom pakovanju, ambalaži koja ga štiti od svjetlosti, ali i po datumu berbe, koji je obično utisnut na pakovanju maslinovog ulja kvalitetnijih proizvođača, savjetuju poznavaoci.

Za dijabetičare su ponekad tjestenine od bijelog brašna, bolje od integralnog

Posljednjih godina stalno slušamo da je integralno brašno zdravo, a bijelo nezdravo.

Dijabetičari i osobe sa povišenim šećerom krvi trebalo bi da čitaju deklaraciju prije kupovine. Ponekada paste od integralnog brašna imaju više skroba nego one od standardnog, a sve zavisi od načina proizvodnje. Da biste bili sigurni zahtijevajte pastu sa nižim glikemijskim indeksom, a neki proizvođači tu informaciju stavljaju i na deklaraciju.