latinica  ћирилица
14/05/2015 |  20:02 | Autor: B92

Godinama izigravao odanog člana partije, sve bio performans

Јedan kanadski političar izveo je nešto što bi moglo da se smatra možda i najdužom prevarom u istoriji, nakon što je otkrio da je njegova kandidatura za Konzervativnu partiju dio dugoročnog umjetničkog performansa.

Kris Lojd podnio je ostavku nakon što je priznao da je sve vrijeme igrao “ulogu“ i zapravo se “zavitlavao“ sa Konzervativcima.

On je čak i sabotirao partiju u posljednje četiri godine, pokušavajući da pomjeri granice između umjetnosti i politike. Uprkos činjenici da nije u potpunosti razotkrio šta mu je bio motiv za tako nešto, Lojd kaže da je “iznenađen“ da je eksperiment potrajao tako dugo.

“Moram da priznam, mislim da je naš demokratski sistem nevjerovatno ciničan, slomljen i uvrnut“, rekao je ovaj umjetnik za CBC Radio.

Bivši predsjednik izbornog komiteta razotkriven je zahvaljujući istrazi medijske mreže CBC i Lojd je morao da podnese ostavku.

Njegov poduhvat bacio je sumnju na cjelokupan proces odabira kandidata , budući da je Lojd izveo niz čudnih i subverzivnih aktivnosti prije i nakon priključenja partiji.

U aprilu 2011, samo nekoliko mjeseci prije nego što će se priključiti Konzervativcima, Lojd je poslao partiji ček na 30 milijardi dolara za “F-35 borbene avione“.

Takođe, sve vrijeme je bio član grupe Lidnov koja se aktivno bori protiv toga da Konzervativna partija osvoji većinu glasova.

Čudno je i to što je Lojd čak pokušao da sve prizna premijeru i vođi Konzervativne partije Stivenu Harperu. Pisao mu je pisma svakog dana o raznim temamama. Neke su bile izuzetno važne, dok su druge bile šaljive. Nekad mu je slao ispisanu gomilu besmislica. Među tim pismima bilo i nekoliko onih u kojima je detaljno objasnio zašto izvodi taj performans.

Kao što je i očekivao, većina njegovih pisama nikad nije pročitana.

Razotkriven je tek onda kada je jedan novinar krišom snimao njegov govor u jednom centru umjetnosti.

Lojd u tom snimku pred publikom govori o svom projektu i tome šta planira da uradi sa kandidaturom. Rekao je da njegovo umjetničko djelo ima za cilj samo da ne dozvoli protivničkom kandidatu da dobije izbore.

Lojd je razgovarao tek s nekolicinom od mnogih novinara koji su željeli da naprave intervju s njim.

“Vjerujem da je stvaranje umetnosti politički čin – nekad mnogo više politički nego što to uviđamo“, napisao je on u posljednjem pismu koje je uputio premijeru.

“Želio sam da testiram granice slobodnog govora i istražim mogućnosti izražavanja nezavisnih gledišta unutar izbornog sistema koji prednost daje ideologiji dominantne partije“, objasnio je on.