latinica  ћирилица
15/05/2015 |  15:24 | Autor: SRNA

Preporuke potrošačima u cilju prevencije oboljenja

Agencija za bezbjednost hrane BiH pozvala je medije da, preventivnim aktivnostima informisanja i edukacije potrošača o potencijalnim rizicima porijeklom iz hrane, doprinesu prevenciji oboljenja koja se prenose hranom.

Iz Agencije navode da je hrana veoma osjetljiva materija i kada je riječ o hrani ne postoji takozvani nulti rizik ili stoodstotna sigurnost.

Uvijek može doći do kontaminacije hrane ukoliko se s njom ne postupa u skladu sa važećim propisima, procedurama i preporukama nadležnih organa, upozoravaju iz Agencije.

Osim u hrani, određeni uzročnici trovanja hranom izolovani su u proteklom periodu kod osoblja /kliconoša/ koje je u direktnom kontaktu sa hranom, te je stoga veoma značajno da se zdravlje radnika koji rukuju hranom redovno provjerava sanitarnim pregledom, te da radnici imaju sanitarnu knjižicu, kao i razvijenu svijest o značaju prijavljivanja bolesti i posjeti ljekaru.

Radi prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana, Agencija za bezbjednost hrane BiH je 23. aprila dostavila nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta preporuke za pojačane mjere kontrole hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije. Agencija je posebno naglasila pojačanu kontrolu hrane u dječijim vrtićima, ugostiteljskim objektima, objektima za brzu ishranu, poslastičarnicama, te objektima u blizini škola, autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma.

Osim subjekata koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno-ispravne hrane na tržište i nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno-ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.

S tim u vezi, iz Agencije preporučuju potrošačima da hranu kupuju isključivo u registrovanim objektima i da budu posebno oprezni sa lako kvarljivim namirnicama kao što su jaja, meso i mlijeko, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima.

Agencija u predstojećem periodu planira da, u saradnji sa udruženjima potrošača u BiH, organizuje edukativne skupove na kojima bi se potrošačima dali savjeti i preporuke o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana.