latinica  ћирилица
15/05/2015 |  19:19 | Autor: RTS

Otkrivena prva toplokrvna riba

Do sada se smatralo da osobina toplokrvnosti u životinjskom carstvu počinje od ptica, ali sada je otkriveno da riba opa (engl. - Opah) iz reda Lampriformes takođe mogu da regulišu svoju tjelesnu temperaturu.

Ove ribe održavaju temperaturu tijela zato što im je ostatak tijela izuzetno dobro izolovan od peraja. Temperaturu koju generišu koriste da zagriju srce, unutrašnje organe i mozak dok plivaju na dubinama od nekoliko stotina metara.

Druge ribe, poput tune, mogu da zagriju određene dijelove tijela na određeni period kako bi pojačale svoje performanse u ključnim trenucima, ali toplokrvnost čitavog tijela još nije zabilježena u ribljem svijetu.

Čitavo istraživanje objavljeno je u časopisu Science. Doskora je nauka samo sisare i ptice smatrala toplokrvnim životinjama, jer mogu da održavaju svoju tjelesnu temperaturu.

Ribe i gmizavci su, sa nekoliko izuzetaka, hladnokrvni, odnosno ostavljeni na milost i nemilost okoline. Neke ribe poznate su po takozvanoj "regionalnoj toplokrvnosti", odnosno osobini da zagriju mišiće zadužene za plivanje u trenucima kada jure za plijenom.

- Ali ope žive na priličnim dubinama i relativno su spore, a svoj plijen napadaju iz zasjede, pa je novo otkriće prilično iznenađujuće - kaže Nikolas Vegner, jedan od autora istraživanja.