latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:32 | Autor: TANЈUG

Malo ili mnogo sna, veća vjerovatnoća za moždani udar

Istraživanje sprovedeno u Americi ukazuje na veći rizik za moždani udar (šlog) kod osoba koje spavaju premalo, ali i kod onih koje spavaju previše.
San (Foto: ilustracija/dynamicyou) -
San (Foto: ilustracija/dynamicyou)

Prema podacima prikupljenima tokom devet godina od oko 204.000 ispitanika s povišenim krvnim pritiskom, znatno veći rizik za moždani udar je bio prisutan kod osoba koje su prosječno spavale manje od pet sati ili više od osam sati.

Manje od pet sati sna je bilo povezano sa prosječno 83 odsto većim rizikom za moždani udar, a više od osam sati sa 74 odsto većim rizikom, piše portal Pliva.

U posmatranom razdoblju je šlog zabilježen kod pet odsto ispitanika sa idealnim trajanjem sna, kod 11 odsto ispitanika koji su spavali premalo i oko 14 odsto učesnika istraživanja koji su spavali previše.

Prema mišljenju naučnika, uočeno povećanje šansi za moždani udar povezano s trajanjem sna je moguće objasniti posljedicama veće prisutnosti hormona stresa kortizola kod osoba koje spavaju premalo i izraženijim izlučivanjem hemikalija povezanih s upalnim procesima kod učesnika istraživanja koji previše spavaju.