latinica  ћирилица
22/05/2015 |  10:24 | Autor: SRNA

Četvrtina odraslih može dobiti rak kože

Više od četvrtine osoba srednje dobi moglo bi da dobije rak kože, pošto testovi pokazuju da su se kod njih već desili prvi koraci ka razvoju te bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja u Velikoj Britaniji

Analiza uzoraka osoba dobi od 55 do 73 godine ukazala je na postojanje više od 100 DNK mutacija na svakom kvadratnom centimetru kože.

Stručnjaci s Instituta Sanger, nedaleko od Kembridža, kažu da su ovi rezultati iznenađujući.

Oni napominju da je prevencija najbolja odbrana od štete koju nam nanosi sunce.

Rak kože je jedan od najčešćih kancera kod ljudi. Ultraljubičasto zračenje iz svjetlosti sunca bombarduje našu kožu i izaziva promjene u zdravom tkivu, u kojem se razvija rak.

Naučnici su u istraživanju koristili uzorke s viška kože koji su se formirali na očnim kapcima četiri pacijenta, a potom su analizirali DNK kože da bi detektovali prve korake koji vode ka nastajanju kancera.

- Najveće iznenađenje je razmjera, pošto četvrtina ili skoro trećina ćelija ima ove kancerogene mutacije. To je mnogo više nego što smo očekivali, ali te ćelije funkcionišu normalno - izjavio je doktor Piter Kembel, šef odjeljenja za genetiku raka u Sangeru.

Za razvoj tumora potrebno je da se dogode višestruke mutacije, ali niko nije siguran koliko treba da ih bude.

Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu "Sajens" i pokazuju da, ipak, postoje suptilne promjene u ponašanju ćelija u kojima su se desile umjerene mutacije, odnosno da one rastu brže od ostalih ćelija kože.

- Poruka je da se ove mutacije akumuliraju tokom cijelog života, a najbolja prevencija je da sve vrijeme vodimo računa o šteti koju nanosi izlaganje suncu - rekao je Kembel i dodao da smatra da ljudi ne treba da se plaše.