latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:10 | Autor: SRNA

Haiti: Sedamdeset kandidata na predsjedničkim izborima

Trogodišnja politička kriza zbog koje su odgođeni lokalni i parlamentarni izbori na Haitiju nije umanjila entuzijazam stanovnika ove zemlje za demokratijom, pa se za predsjedničke izbore prijavilo čak 70 kandidata.

Upravljanje ovom siromašnom karipskom zemljom, koja se još oporavlja od katastrofalnog zemljotresa i epidemije kolere, je ozbiljan i težak posao, ali 70 ljudi smatraju da su oni pravi izbor za tu poziciju.

Bivša pop zvijezda Mišel Marteli, prema odredbama Ustava, ne može da se kandiduje za drugi predsjednički mandat, prenio je AFP.

Predsjedničke kandidature primala je Privremena izborna komisija, a pojedini su čekali posljednje trenutke uoči isteka roka sinoć u ponoć da bi podnijeli svoju.

Kandidati su dolazili da predaju svoje kandidature u karnevalskoj atmosferi, a na ulicama glavnog grada Port o Prensa pratile su ih njihove bučne pristalice.

Više od polovine predsjedničkih kandidata prijavilo se juče. Izbori će biti održani 25. oktobra, a očekuje se da će Privremena izborna komisija krajem maja objaviti zvaničnu listu kandidata.