X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/05/2015 |  11:52 | Izvor: SRNA

UBKC Banjaluka isporučena medicinska oprema od 4,7 miliona dolara

U Univerzitetskoj bolnici - Kliničkom centru Banjaluka danas je, u okviru projekta "Modernizacija bolnica u BiH - faza tri", isporučena oprema u vrijednosti od 4.710.000 dolara za dvije laboratorije za interventnu kardiologiju u novoizgrađenom objektu Јužnog krila.
Medicinska oprema za UKBC Banjaluka - Foto: SRNA
Medicinska oprema za UKBC BanjalukaFoto: SRNA

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović rekao je da će donacija omogućiti značajno unapređenje usluga ove zdravstvene ustanove iz oblasti invazivne kardiologije.

Latinović je podsjetio da je kroz Projekat "Koreja 1" nabavljena laboratorija za invazivnu kardiologiju, koja je počela da radi 2007. godine i do 2013. godine je urađeno 11.000 intervencija.

On je rekao da će danas biti isporučen dio medicinske opreme Bolnici u Prijedoru i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke, dok će jedan aparat ovoj ustanovi biti isporučen do prve polovine juna.

Latinović je naveo da je Univerzitetska bolnica - Klinički centar Banjaluka kroz ovaj projekat dobio ukupno 10 miliona dolara vrijedne medicinske opreme, ističući da će završetkom Јužnog krila ova ustanova značajno unaprijediti kapacitete.

On je podsjetio da se ovaj projekat realizuje kreditnim aranžmanom sa Vladom Јužne Koreje sa kamatnom stopom od 0,2 odsto na godišnjem nivou, grejs periodom od 10 godina i rokom otplate 30 godina.

Direktor Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić rekao je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi od 2007. godine radi sala za interventnu kardiologiju, te da će isporučivanjem ove opreme postojati dvije sale za interventnu kardiologiju i prvi put u istoriji na prostorima Srpske sala za elektrofiziologiju srca.

"Sa ovom opremom ćemo kompletirati usluge savremene kardiologije. Intenzivno osposobljavamo kadar i ekipe interventnih kardiologa. Više ne treba da brinemo za budućnost kardiologije", istakao je Stanetić.

On je rekao da su Projekti "Koreja 1, 2 i 3" napravili ogroman iskorak u modernizaciji i osposobljavanju bolnica u Republici Srpskoj.

Stanetić je naglasio da rekonstrukcija Јužnog krila Kliničkog centra Banjaluka odvija prema planu, te da je u toku i sanacija kanalizacione mreže i instalacija.

On je rekao da se sa Timom za rekonstrukciju Kliničkog centra Banjaluka usaglašavaju sva potrebna rješenja za privremeno funkcionisanje informatičke opreme tokom i nakon rekonstrukcije.

Član Tima za primjenjivanje Projekta modernizacija bolnica u Republici Srpskoj "Koreja 3" Zoran Aleksić rekao je da su ljekari iz Srpske u Јužnoj Koreji edukovani za korištenje ove opreme.

On je rekao da je Projekat "Koreja 3" usko vezan sa trenutnim radovima na centralnom holu Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka. On je naveo da su građevinski radovi u objektu lamela C gotovo završeni, nakon čega treba još dva mjeseca završnih radova postavljanja instalacija i opreme.

Aleksić je dodao da će radovi na centralnom holu biti završeni do polovine novembra.

Načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti Tamara Kovačević rekla je da će upotrebom ove opreme biti kompletirane dijagnostičko-terapijske procedure koje moderna kardiologija poznaje i proširene mogućnosti pružanja usluga svim građanima Republike Srpske i regiona.