latinica  ћирилица
28/05/2015 |  14:37 | Autor: RTRS

RTRS: Odlaganje digitalizacije ne znači medijski mrak! (VIDEO)

Povodom informacija u javnosti da do digitalizacije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH neće doći uskoro i da će nastupiti medijski mrak, oglasio se Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske.
RTRS - RTV Dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV DomFoto: RTRS

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Očigledno je da u BiH 17. juna 2015. godine neće doći do prelaska emitovanja sa analognog na digitalni signal, kako je prvobitno bilo planirano. To, međutim, ne znači da će nastupiti medijski mrak, kako to pojedinici pokušavaju da predstave, niti će signal televizijskih stanica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti ometan, odnosno "pokriven", digitalnim signalom iz susjednih zemalja, što se, takođe, ovih dana čuje u javnosti.

Bosna i Hercegovina ima oko 1.000 kilometara granice sa Hrvatskom, u kojoj se već emituje digitalni signal i u kojoj je prvi digitalni predajnik postavljen još 1996. godine. I pored toga, bez većih problema godinama emitujemo analogni signal. Takođe, manji problemi mogu nastati kad se u Srbiji, u punom kapacitetu, pređe sa analognog na digitalni sistem emitovanja.

Do kašnjenja u BiH je došlo, jer je čitav proces digitalizacije od početka vođen pogrešno, uz učešće male grupe ljudi, naslonjene na Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH. Proces je vođen vrlo upitno, bez aktivnog učešća svih predstavnika tri javna servisa u svim segmentima procesa. To je i najveća greška u prvoj fazi digitalizacije i zato smo danas tu gdje jesmo. Osim toga, digitalizacija se izričito ne spominje ni u jednom zakonskom aktu u BiH, koji bi trebalo da tretira ovu oblast, jer ostale zemlje imaju zakone o digitalnoj radio-difuziji, a važeći Zakon o komunikacijama BiH u samo pet stavova jednog člana reguliše oblast emitovanja.

Ali zato, o digitalizaciji pričaji svi, pozvani i nepozvani, političari, mediji, pojedinici, a istovremeno u BiH nema ni deset stručnjaka koji se razumiju u ovu problematiku, a da ne govorimo o kadru koji bi trebalo da upravlja čitavim sistemom. Od svega je, ipak, najgore što gledaoci, odnosno građani, kojih se to najviše i tiče, o tome ne znaju gotovo ništa, što nije njihova krivica.

Niko nije obavijestio građane da je oprema nabavljena u prvoj fazi digitalizacije, pod čudnim okolnostima, primarno bazirana na "DVB-T standardu", koji je napušten, ili je u fazi napuštanja u svim evropskim zemljama. Osim toga, ta oprema ima vrlo upitan pravni status, a RTRS ne želi da pokriva bilo čije propuste. Mi nastojimo da, na zakonit način, preuzmemo i instaliramo opremu za digitalno emitovanje na našim objektima. Na tome insistiramo od početka.

U tom kontekstu, ohrabruje pristup novog ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, Slavka Matanovića, za razliku od prethodnog ministra i njegovog Kabineta.

Zbog toga pozivamo sve u BiH, koji imaju interes, obavezu ili nadležnost, za proces prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja, da čitav proces vrate u legalne okvire i usmjere na njegove stvarne nosioce, a to su, u ovoj fazi, isključivo javni emiteri. Bez dogovora javnih emitera i nadležnih organa i institicija, ovaj proces neće i ne može biti uspješno okončan.

Ovom prilikom apelujem na odgovorne, koji su do sada vodili proces digitalizacije, da upoznaju građane sa standardima emitovanja digitalnog signala, što do sada nisu učinili. Ovo govorim zbog toga da se građani ne bi izlagali dvostrukom trošku prilikom nabavke "set top boksova", odnosno digitalnih prijemnika, zbog budućih, eventualnih promjena u "DVB-T standardima" emitovanja, odnosno da im objasne koji tipovi televizora i digitalnih prijemnika su već prilagođeni za prijem digitalnog signala, što je bila obaveza onih koji su do sada vodili proces digitalizacije.

Moram da podsjetim, da su Republika Srpska i Federacija BiH, u postojećem sistemu analognog emitovanja bili nezaštićeni zbog nerada Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), a pitanje je šta će tek biti kada počne digitalno emitovanje.

Na primjer, zbog nerada RAK-a, RTRS je na 6. kanalu, u zapadnom dijelu Republike Srpske, više od 15 godina imao smetnje zbog predajnika RTV Slovenije, koji je radio na radio-relejnom predajniku "Nanos". Zbog toga su uočene stalne smetnje u emitovanju našeg programa. Isti problem je i na 12. kanalu na predajniku na Trebeviću, zbog jednog od predajnika Radio Televizije Srbije.

Da ne govorim o nelegalnom radu pojedinih predajnika komercijalnih televizija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, neispunjavanju tehničkih uslova, kao i samom načinu izdavanja dozvola.

Zbog toga, još jednom pozivam RAK da najkasnije do 17. juna 2015. godine izda trajne, pojedinačne dozvole emiterima u BiH, za šta je RTRS još prije šest mjeseci ispunila  potrebne uslove.

Podsjećamo da je RTRS, prije nekoliko godina, jedina u BiH, bila spremna na testno emitovanje digitalnog signala i da je pustila digitalni signal sva tri javna servisa u BiH, a da je zato kažnjena od RAK-a."