latinica  ћирилица
29/05/2015 |  14:49 | Autor: SRNA

UBKC Banjaluka: Pacijentkinjama omogućena rekonstrukcija dojke

Klinika za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka, zajedno sa Udruženjem za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Srpske i Savezom žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" organizovala je u Banjaluci predavanja o temi "Primarna i sekundarna rekonstrukcija dojke".
UKC RS - Foto: ilustracija
UKC RSFoto: ilustracija

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović prije početka predavanja rekao je da je prošle godine u Republici Srpskoj urađeno sedam, a u toku ove godine četiri totalne rekonstrukcije dojke kod pacijentkinja oboljelih od karcinoma dojke, a koje je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Ističući da je estetski segment veoma važan u liječenju ove opake bolesti, Latinović je rekao da je resorno ministarstvo posvetilo pažnju i estetskoj hirurgiji, odnosno rekonstruktivnoj i plastičnoj hirurgiji.

"Pacijentkinjama oboljelim od raka dojke Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti finansira troškove zdravstvene zaštite, a jedini smo u regionu gdje ovaj fond finansira i rekonstrukciju odstranjene dojke", rekao je Latinović novinarima u Banjaluci.

S obzirom da se protiv ove opake bolesti može boriti samo uz pomoć rane dijagnostike, Latinović je istakao da su aktivnosti resornog ministarstva usmjerene na obezbjeđivanje kvalitetne ultrazvučne i rendgen dijagnostike.

"Najznačajnija nam je nabavka digitalnog mamografa, koji je instaliran u Univerzitetskoj bolnici-Kliničkom centru Banjaluka. Uporedo s tim, radili smo i na razvijanju kvalitetne terapijske usluge, ali svakako i hirurška usluga ima veliki značaj", rekao je Latinović.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka Nikola Baroš istakao je da je cilj predavanja na prvom mjestu podizanje svijesti žena kojima je usljed zdravstvenih problema odstranjena dojka.

"Želim svim pacijentkinjama oboljelim od raka dojke ukazati na besplatne rekonstruktivne zahvate koji se rade u Srpskoj", rekao je Baroš.

Iako broj žena koje se odlučuju na rekonstruktivne zahvate raste, Baroš kaže da zainteresovanost još nije tako velika kao što se očekuje.

Baroš smatra da sredina u kojoj živimo sputava žene da poslije odstranjivanja dojke urade i njenu rekonstrukciju.

"Najveći broj pacijentkinja se poslije gubitka dojke zatvara u sebe, ne žele da se eksponiraju, a sa druge strane uzrok je i neupućenost u mogućnosti koje im se pružaju", rekao je Baroš.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Banjaluka Azra Ikalović rekla je da, osim bola koji žena trpi tokom liječenja, u istoj mjeri trpi i psihički bol zbog nedostatka dojke i kose od hemoterapije.

Ona je istakla da je ovo predavanje značajno za sve žene oboljele od ove teške bolesti, te da su danas prisutne predstavnice udruženja žena oboljelih od raka dojke iz cijele BiH.

Prema njenim riječima, u Srpskoj se najčešće za rekonstrukciju dojke odlučuju uglavnom mlađe žene.

"Svaka pacijentkinja prije operacije prođe kroz naš Centar za dojku, gdje joj se predoči mogućnost da se prilikom uklanjanja dojke odmah može uraditi i rekonstrukcija ovog organa", naglasila je Ikalovićeva.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, pacijentima oboljelim od malignih bolesti u Republici Srpskoj obezbijeđen je najsavremeniji tretman za liječenje radioterapijom i to bez čekanja u Centru za radioterapiju u Banjaluci.

Osiguranicima koji dolaze iz drugih krajeva Srpske, kojima nije neophodno bolničko liječenje, obezbijeđen je i smještaj u Banjaluci.