latinica  ћирилица
29/05/2015 |  16:40 | Autor: SRNA

Brčko: Obilježena Evropska nedjelja borbe protiv distrofije

Članovi Udruženja distrofičara Brčko distrikta obilježili su danas Evropsku nedjelju borbe protiv distrofije.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Enisa Rendić rekla je da je cilj obilježavanja ove nedjelje da se javnost bolje upozna o problemima lica oboljelih od progresivnih neuromišićnih bolesti, kao i da se pokuša podići svijest javnosti o pravima ovih ljudi u vezi sa njihovim liječenjem.

Ona je podsjetila da je ovo udruženje u Brčkom osnovano prije sedam godina i navela neke od značajnijih rezultata koje je postiglo.

- Okupili smo oko 30 oboljelih od mišićne distrofije koje smo edukovali o njihovoj bolesti i oni su započeli liječenje, što nam je najveći uspjeh, pogotovo kada je riječ o mladim ljudima - istakla je Rendićeva i dodala da su uspjeli i da izdejstvuju banjsko liječenje u trajanju od 15 dana.

Prema njenim riječima, oboljelih od progresivnih neuromišićnih bolesti na području distrikta Brčko znatno je više, ali većina, zbog stida, ne želi da se učlani u Udruženje.

Rendićeva je pozvala sve oboljele da se učlane u Udruženje da bi zajedničkim radom poboljšavali svoje stanje i kvalitet života.

- Apelujem da nam se pridruže svi oboljeli, pogotovo mladi, kako bi se edukovali i osposobili za dalji život sa ovom bolešću. Ne smijemo se predati iako za ovu bolest još nije pronađen lijek i ona ostaje tajna za medicinu - poručila je Rendićeva.

Ona je podsjetila da još nije riješen dugogodišnji problem nedostatka prostora za rad Udruženja, te napomenula da je ove godine iz budžeta distrikta Brčko za njegov rad izdvojeno 2.500 KM.