latinica  ћирилица
29/05/2015 |  20:20 | Autor: RTRS

Milosav Papić (90) zna 30.000 stihova napamet (VIDEO)

Danas stihove napamet uče samo djeca u školi, i to kao obavezni domaći zadatak, što i nije za pohvalu. Ali ako znate oko 30.000 stihova, a pri tom imate 90 godina, onda je to za svaku pohvalu, što smo zabilježili u Dnevniku RTRS.
Milosav Papić - Foto: RTRS
Milosav PapićFoto: RTRS

Milosav Papić iz sela Koravlica, kod Bileće, napamet zna 30 000 stihova, od ruskih klasika do narodnih epskih pjesama.

- I sam se sebi čudim kako toliko stane u ovu moju "tikvu", neke pročitam više puta pa zapamtim, a većinu sam na prvo čitanje urezao u pamćenje, mozak mlad sve pamti. I dan danas mogu dobro zapamtiti - u šali će Milosav.

Iako ima samo četri razreda osnovne škole, jer ga roditelji nisu mogli školovati, ne odriče se druženja s dobrim štivom. Tako je od početka ove godine već pročitao pedesetak djela.

- Obožavam da čitam. Tako nalazim neki mir i zadovoljstvo i dobivam širinu u pogledima i shvatanjima, osobito volim poeziju, ali najviše da čitam ljude i njihove naravi - kaže Milosav.

Ovaj posebni starina pjesmama i životu učio se na granici Hercegovine i Crne Gore. U šali kaže da je pola Crnogorac, pola Hercegovac, pa i ne čudi što mu je omiljeni pisac i obožavana istorijska ličnost Petar Petrović Njegoš. Sve što je Njegoš napisao Milosav zna napamet.

Osim što pamti, Milosav i piše poeziju. Svojih 100 pjesama "zapisao je" samo u glavi, jer papiru kaže, ne vjeruje. U devedeset godina života nabrojalo se svega, pa Njegoševim riječima kaže "imao se rašta i roditi". Zdravlje ga dobro služi, nikad nije bio kod ljekara, pa i u ovim godinama kosi, siječe drva i održava voćnjak, a za jedan dan prepješači i do trideset kilometara.