latinica  ћирилица
01/06/2015 |  08:12 | Autor: SRNA

U Srpskoj od danas jeftinije 80 lijekova

U Republici Srpskoj od danas je osamdesetak lijekova komercijalnih naziva koji se izdaju na recept jeftinije u prosjeku za 15,7 odsto, saopštio je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Fond je ponovo u pregovorima sa farmaceutskim kućama uspio da snizi cijene lijekova, posebno onih koji se nalaze na listi B gdje je veće učešće osiguranika, odnosno gdje participacija za lijekove 50 odsto.

Lijek generičkog naziva "esomeprazol" sa B liste od 20 miligrama, koji se koristi za liječenje heliko bakterije, čira na želucu, te drugih bolesti želuca, jeftiniji za 43,4 odsto, što znači da će osiguranici za ovaj lijek plaćati participaciju od četiri KM, dok su ranije za izdvajali 7,14 KM.

Takođe, lijek za epilepsiju koji se nalazi na listi A generičkog naziva "levetiracetam" od 500 miligrama jeftiniji je za 16,71 KM odnosno za 17,3 odsto.

Osim ovih lijekova, smanjene su i cijene lijekova za liječenje hiperplazije prostate, srčane insuficijencije i hroničnog alergijskog rinitisa.

U Fondu navode da su u pregovorima sa farmaceutskim kućama uspjeli da snize cijene za 25 lijekova komercijalnih naziva koji se nalaze na listi A i za 55 lijekova komercijalnih naziva sa liste B, različitih doza i oblika.

Participacija za lijekove sa liste A je 10 odsto za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a za lijekove sa liste B 50 odsto od referentne cijene lijeka.

Ovo je, kako navode u Fondu, peti put u protekle dvije godine da u pregovorima sa farmaceutskim kućama snižavaju cijene lijekova koji se izdaju na recept.

Procjenjuje se da će Fond, zahvaljujući nižim cijenama lijekova od juna, na godišnjem nivou ostvariti manje troškove za lijekove na recept u iznosu od 200.000 KM.

U Fondu sugerišu osiguranim licima da se u apotekama informišu koji lijek ima referentnu cijenu, odnosno za koji ne moraju da plaćaju doplatu.