latinica  ћирилица
01/06/2015 |  17:21 | Autor: SRNA

Kombinacija dva lijeka uspješno smanjuje rak kože

Kombinacija dva lijeka protiv raka može da smanji tumor kod 60 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan melanom ili rak kože, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U međunarodnom istraživanju koje je obuhvatilo 945 pacijenata utvrđeno je da je liječenje ipilimumabom i nivolumabom zaustavilo napredovanje raka u roku od godinu dana u 58 odsto slučajeva.

Britanski ljekari predstavili su rezultate istraživanja u Američkom udruženju kliničke onkologije.

Britanski centar za istraživanja bolesti raka saopštio je da je kombinacija ova dva lijeka "zadala snažan udarac" jednom od najagresivnijih oblika kancera.

Melanom, najozbiljniji oblik raka kože, najčešći je oblik raka u Britaniji.

Više od 2.000 ljudi u Britaniji umre od ove bolesti svake godine.

Doktor DŽejms Larkin, konsultant sa Kraljevske Marsden bolnice rekao je da je uzimanjem ova dva lijeka imunološki sistem pacijenta mogao da prepozna tumore koje ranije nije mogao, da reaguje i da ih uništi.

"Što se tiče imunoterapija, nikada nismo vidjeli da se tumor smanjuje procentualno kod više od 50 odsto pacijenata, tako da je ovo veoma značajno", rekao je on, prenosi Bi-Bi-Si.

Ljekari, ipak, ne mogu da kažu koliko će pacijenti da žive, a nije utvrđeno ni zašto su neki pacijenti na ove lijekove reagovali izuzetno dobro, dok kod nekih nije bilo nikakve reakcije. Poseban problem su nus pojave kao što su zamor, osip i dijareja.