latinica  ћирилица
02/06/2015 |  14:50 | Autor: B92

Tajna porodična istorija Bera Grilsa

TV avanturista Ber Grils možda ima značajnu vojničku pozadinu, ali nije ni sanjao da je njegov deda bio ratni heroj sve dok jednom prilikom nije naišao na stara porodična dokumenta.

Ted Grils, brigadir u Drugom svjetskom ratu, bio je zapovjednik najtajnije vojne jedinice Vinstona Čerčila, zvane “T-Force“, koja je posljednjih dana rata imala zadatak da traga za nacističkim naučnicima, umješanim u razvoj oružja i tehnologije, izvještava “Telegraf“.

“Trebalo je da sakriju naučnike na Zapadu kako njihovo znanje ne bi palo u ruke novog neprijatelja: Sovjetske prijetnje“, kaže Grils.

Grils je dokumenta otkrio na tavanu porodične kuće dok je pomagao majci sa selidbom, ali na njih nije obraćao mnogo pažnje sve dok ih tokom istraživanja za svoju knjigu nije odnio u Imperijalni ratni muzej u Londonu. Tek tada shvatio je u potpunosti njihov značaj.

“Uloga jedinice bila je moralno sumnjiv hod po tankoj liniji jer je za opšte dobro trebalo zaštiti one koje nije trebalo štititi“, objasnio je Grils.

On je dodao da je Ted Grils bio izvaredna, ali uvek vrlo tiha osoba, i vjeruje da je njegova uloga u jedinici očigledno bila nešto sa čime je dugo živio.

Upravo ova priča je izvor mračnog tona koji prožima cijelu knjigu.