latinica  ћирилица
03/06/2015 |  13:53 | Autor: B92

Istina o slonovima

Slonove prati reputacija da se plaše miševa, imaju jako dobru memoriju i pred smrt putuju sa namjerom da stignu do groblja za slonove. Realnost je malo drugačija. Plaše se pčela, a groblja su samo mit.

Da li ste znali da su slonovi povezani sa damanima -sisarima nalik na glodare ili zečeve koji nastanjuju Afriku i jugozapadnu Aziju ? Postoje čak i tvrdnje da su im to najbliži srodnici.

Međutim, takvo vjerovanje je pogrešno jer bi to podrazumijevalo zajedničkog pretka, a ova dva roda idu svojim različitim putevima već 65 miliona godina i molekularni dokazi ukazuju na to da su slonovi bliže povezani sa dugonzima i lamantinima (porodica sisara iz reda morskih krava).

Što se tiče stereotipa o strahu slonova od miševa, oni potiču od zapisa u Nacionalnoj istoriji gdje je Plinije Stariji tvrdio da se slonovi najviše plaše miševa.

Konkretni dokazi o ovom strahu ne postoje, ali je prilično jasno da se slonovi plaše pčela.

Naučnici su to utvrdili tako što su posmatrali reakcije slonova u Keniji nakon što su im pustili audio snimak pčela. Oni su odmah počeli da se udaljavaju od tog mjesta pa čak i da bježe.

Kada je u pitanju memorija, slonovi ne samo da pamte znamenitosti i puteve migracija, već imaju i nevjerovatnu socijalnu memoriju. To se odnosi na članove porodice koje ne zaboravljaju i godinama nakon njihovog odlaska. Oni tuguju za uginulim precima i reaguju na zov ženskog člana porodice i 12 godina nakon njenog odlaska.

Sve ovo potvrđuje da su slonovi izuzetno inteligentna stvorenja dubokog emotivnog opsega.