latinica  ћирилица
05/06/2015 |  10:19 | Autor: TANЈUG

Lenonova gitara na aukciji

Rijetka gitara iz 1962. koja je nekada pripadala DŽonu Lenonu krajem godine će biti ponuđena na prodaju i aukcijska kuća DŽulijens procjenjuje da bi mogla da obori rekord.
Gitara DŽona Lenona na aukciji (photo: euronews.com) -
Gitara DŽona Lenona na aukciji (photo: euronews.com)

DŽambo Ј-160E Gibson akustična gitara, koju je Lenon kupio u Liverpulu, mogla bi da ode za 600.000 do 800.000 dolara na aukciji rokenrol memorabilije 6. novembra na Beverli hilsu.

Daren DŽulijen, vlasnik aukcijske kuće DŽulijens, nazvao je gitaru "jednim od najvećih otkrića u muzičkoj istoriji" i ocijenio da bi gitara, koja je nekada bila izgubljena, mogla da obori aukcijski rekord od 965.000 dolara za koliko je 2013. prodata električna gitara Boba Dilana.

"Predmeti koji su pripadali DŽonu Lenonu ne pojavljuju se često jer ih ljudi čuvaju. Ovo je bila jedna od njegovih omiljenih gitara i često je žalio što mu je nestala", rekao je DŽulijen.

Lenonova gitara nestala je 1963. tokom Božićnog šoua Bitlsa u Finsberi parku i pojavila se 50 godina kasnije kada ju je u američkoj prodavnici polovnih stvari kupio DŽon Mekau.

Autentičnost je potvrdio Endi Babijuk koji je pisao o muzičkoj opremi Bitlsa i uporedio je serijski broj gitare, gustinu drveta i ogrebotine sa fotografijama i snimcima Lenona koji je svirao na tom instrumentu.

Babijuk tvrdi da je Lenon koristio tu gitaru kada su Bitlsi snimili singl "Love Me Do".