latinica  ћирилица
05/06/2015 |  21:13 | Autor: Agencije

Prisvojila "zemljište" na Suncu i prodaje ga na Internetu

Marija Anhelel iz Španije tužila je sajt Ibej zbog toga što joj nije dozvolio da prodaje parcele na Suncu. Ona tvrdi da je 2010. postala vlasnica ove zvijezde i da je imala prava da prodaje njeno zemljište.
Prodavala zemljište na suncu - Foto: blic.rs
Prodavala zemljište na suncuFoto: blic.rs

Marija je na Ibeju prodavala parcele na Suncu za jedan evro po metru kvadratnom.

Na ideju da prisvoji Sunce za sebe došla je nakon što je saznala da je jedan Amerikanac uradio nešto slično sa Mjesecom i drugim planetama, jer one nisu ničije.

Njen plan je bio da prodaje "zemljište", a onda da profit uloži u Španiju, dok bi 10 odsto donirala za zaustavljanje gladi u svijetu, a samo 10 odsto zadržala za sebe.

Prema Sporazumu o svemiru iz 1967, sva nebeska tijela su zajedničko nasleđe čovječanstva i nijedan pojedinac ili država nemaju pravo da prisvajaju nijedno od njih. Bez obzira na to, sud u Madridu je saopštio da ona ima prava da tuži Ibej zato što joj nije dozvolio prodaju parcela na Suncu.

Zemljište je počela da prodaje još 2013, a kupci su zauzvrat dobijali potvrde o vlasništvu. Nakon što je više od 600 ljudi kupiklo "plac" na Suncu, Ibej je ukinuo njenu stranicu, smatrajući da se radi o prevari i nije joj isplatio sumu koju su joj kupci do tada uplatili.

Marija je 2014. tužila poznati sajt tražeći odštetu od 10.00 evra, a njenu tužbu je konačno učinio punovažnom sud u Madridu.