latinica  ћирилица
06/06/2015 |  21:54 | Autor: SRNA

Pjesničke večeri na Višegradskoj stazi

U okviru manifestacije Višegradska staza, pjesničke večeri održane su na Bikavcu i u porti manastira Dobrun.
Višegrad - pjesničko veče - Foto: SRNA
Višegrad - pjesničko večeFoto: SRNA

Predsjednik Društva ljubitelja pisane riječi Most, Slavko Heleta, rekao je da književni stvaraoci iz Višegrada, drugu godinu, u nastojanju da oplemene neke dodatne prostore, održavaju pjesničko veče na prostoru obnovljenog hladnjaka na Bikavcu.

- Ovaj hladnjak je podignut prije više od 100 godina, a mi smo željeli taj prostor da oživimo, jer je upravo na ovom mjestu, čuveni kompozitor Dragiša Nedović dobio inspiraciju i napisao izuzetne pjesme, među kojima i pjesmu "U lijepom starom gradu Višegradu" - naveo je Heleta.

On je dodao da ovo društvo želi da se prostor na Bikavcu još više uredi, da se napravi mali amfiteatar na kojem bi se mogle održavati večeri kulture.

U porti manastira Dobrun održano je tradicionalno pjesničko veče na kojem su svoje stihove govorili Aleksandra Čvorović, Milica Bakrač, Slobodan Ristović, Goran Vračar i Novica Telebak.

Književnica Aleksandra Čvorović iz Banjaluke kaže da je zahvalna što postoje ovakva druženja za pjesnike.

- Izdala sam šest knjiga, dobitnik sam dvije nagrade, a u Višegradu sam čitala stihove iz svojih knjiga i to je prilika da se ljudi u ovom kraju upoznaju sa mojom poezijom - rekla je Čvorovićeva.

Pjesnik Slobodan Ristović iz Užica istakao je da je Višegradska staza važna za pismenost i jezik, jer godinama pokušava da odbrani riječ i slovo od njene propasti koja je vidna.

- Prema Andriću, poštovanje iskazujemo tako što čuvamo ono što imamo, treba biti dostojan slova i riječi, ako to izgubimo izgubićemo i Andrića - zaključio je Ristović.

Ovogodišnja Staza biće završena sutra monodramom "Poslednja šansa", Favi teatra iz Beograda.