latinica  ћирилица
07/06/2015 |  11:07 | Autor: TANЈUG

Amerikanci ruše most "raspuštenica" u Rinu

Američki grad Rino, u Nevadi, oprašta se sa svojim 110 godina starim mostom koji je postao popularan tako što su tek razvedene žene sa njega bacale svoje burme, a s njom i svoju tužnu prošlost.
Most "raspuštenica" u Rinu (Foto: panoramio) -
Most "raspuštenica" u Rinu (Foto: panoramio)

"Most burmi", poznat i kao "Most uzdaha", godinama je bio simbol Rina kao "prijestonice razvoda" sve do 1960-ih kada su i druge američke države donijele zakone koji su olakšavali proces razvoda.

Legenda o "raspuštenicama" koje pravo iz sudnice trče na most iznad rijeke Traki datira iz 1920-ih godina. Održala se fotografijama, razglednicama, a naročito holivudskim filmovima, od kojih je najpoznatiji "Neprilagođeni" iz 1961. sa Merilin Monro i Klarkom Gejblom u glavnim ulogama.

Istoričari i ljubitelji starog betonskog mosta sa dva luka, gvozdenom ogradom i kitnjastim kandelabrima, čiji je zvaničan naziv Virdžinija strit bridž, nisu uspjeli da spriječe njegovo rušenje uprkos brojnim akcijama i senzibilizaciji javnosti.

Gradske vlasti su shvatile da ne mogu da nađu 40 miliona dolara za njegovu popravku. Preliminarni radovi na njegovom rušenju započeti su prošle nedjelje, a most je zatvoren još od 2. juna.

Kako prenosi AP, "most burmi", koji je podignut 1905. na mjestu stare drvene ćuprije, biće zamijenjen novim koji će biti projektovan za kontrolu poplava, s obzirom da se Rino suočava sa jednom većom poplavom skoro svakih deset godina unazad pola vijeka. Posljednja takva bujica zabilježena je 1997. kada je samo u gradu i okolini prouzrokovana šteta od 700 miliona dolara.