latinica  ћирилица
09/06/2015 |  12:26 | Autor: SRNA

Bijeljina- Četiri decenije maksilofacijalne hirurgije

Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini obilježila je četiri decenije rada maksilofacijalne hirurgije uručivanjem zahvalnice penzionisanom primarijusu Mladenu Popoviću za sve što je učinio u organizaciji i razvoju ove medicinske grane.

Direktor Bolnice Siniša Maksimović podsjetio je da je 1974. godine ova zdravstvena ustanova dobila prvog maksilofacijalnog hirurga sa završenom specijalizacijom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, doktora Popovića, sina bečkog đaka i uglednog bijeljinskog ljekara Vojke Popovića.

Maksimović je rekao da jubilej nije mogao biti obilježen prošle godine zbog majskih poplava u regionu, zbog čega je na 41. godišnjicu održan stručni sastanak na kojem su zahvalnice za dugogodišnju uspješnu saradnju uručene profesoru doktoru Ružici Kozomari sa VMA u Beogradu i doktoru Marinku Karaliću sa banjalučke Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju.

- Maksilofacijalna hirurgija koju danas poznajemo u bijeljinskoj bolnici nije imala lagan put u svom razvoju i zato je važno da pamtimo imena čuvenih prethodnika i značajnih događaja za koje se vezuju naučna saznanja i praktični postupci bez kojih ne bi bilo ni današnje maksilofacijalne hirurgije u Bijeljini - istakao je Maksimović.

Posljednjih devet godina u savremenoj bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini radi maksilofacijalni hirurg Tomo Kovačević, koji je u tom periodu uradio više od 3.000 operacija u lica, vilice i vrata.

Kovačević kaže da su tumori najčešća patologija u ovoj oblasti i čine dominantnih 85 odsto intervencija.