latinica  ћирилица
12/06/2015 |  09:05 | Autor: B92

Novi kralj suplemenata u špinatu i cvekli

Sve više sportista poseže za nitratima prije treninga, a naučnici su istraživali na koji način oni utiču na tijelo.

Suplementi nitrata i njegovi prirodni izvori kao što su sok od cvekle ili ukusno pripremljen špinat vam mogu pomoći da duže i jače trenirate, smatraju stručnjaci.

Eksperti napominju da nitrati mogu postati novi kraljevi suplemenata, jer ih sve veći broj sportista uzima kako bi poboljšali rezulate. To nije bez razloga: ova jedinjenja povećavaju izdržljivost i pomažu vam da za 16 procenata duže trenirate.

Prema nedavnoj studiji magazina The FASAB Journal, on djeluje tako da podstiče krv da brže struji mišićima koje pokušavamo da pogodimo određenim vježbama.

Idealno bi bilo da izbjegnete upotrebu hemijskih preparata koji sadrže nitrate i da se, umjesto toga, opredijelite za prirodne izvore ovog jedinjenja.

Cvekla je prebogata nitratima, pa stručnjaci često preporučuju sok od ovog povrća. Nedavno sprovedeno istraživanje Državnog univerziteta u Kanzasu otkriva da 2-4 čašice soka od cvekle oko dva sate prije treninga pruža sjajne rezultate. Naravno, tu je i nezaobilazni špinat, čija tajna nije obilje gvožđa, već velike koncentracije nitrata.