latinica  ћирилица
15/06/2015 |  12:28 | Autor: B92

Kreativnost povećava rizik razvoja mentalnih bolesti?

Studija je obuhvatila ispitivanje 86.000 Islanđana kako bi se utvrdile genetske varijacije koje dupliraju rizik razvoja šizofrenije i utrostručuju rizik bipolarnog poremećaja.

Na čak 17 odsto ispitanika koji pripadaju nekom umjetničkom društvu zabilježen je porast ovih genetskih varijacija za razliku od onih koji ne pripadaju svijetu umjetnosti.

Osobe koje se bave kreativnom umjetnošću, kao što su pisci i slikari, u prosjeku imaju 25 odsto veće šanse da budu nosioci varijacija gena nego poljoprivrednici, prodavci i drugi radnici.

Koautor ove studije, Kari Stefanson je izjavio da bi neko bio kreativan, mora da razmišlja drugačije, a umjetnici jesu drugačiji i često ih oslovljavaju čudnim i ludim osobama.

Ovoj teoriji su se suprotstavili psiholozi sa Univerziteta u Pensilvaniji uz argumente da i neko ko se bavi pravom, dakle društvenom naukom koja nema veze sa umjetnošću, može takođe da bude i izvrstan muzičar, što dokazuje da je premisa ovakve studije “naučno šuplja“.

Јedan psihijatar sa Harvarda, koji je intervjuisao 45 dobitnika Nobelove nagrade (od kojih nijedan nije imao znake mentalnih bolesti) se slaže sa kolegama iz Pensilvanije i dodaje da skoro sve mentalne bolnice koriste umjetničku terapiju te da ona može samo da poboljša mentalno zdravlje.