latinica  ћирилица
16/06/2015 |  09:09 | Autor: novosti.rs

Njemači mediji "udarili" po Hrvatskoj

Odigrano je šesto kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će se naredne godine održati u Francuskoj.
Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me) -
Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me)

Na žalost, kolo će ostati upamćeno i po nacističkom ispadu dijela hrvatskih navijača, koji su uoči duela sa Italijom na travnjaku "Poljuda" utisnuli kukasti krst. UEFA je povodom ovog slučaja pokrenula istragu, a Fudbalski savez Hrvatske (HNS), sasvim sigurno očekuje drastična kazna.

Medijim kao hrvatski, tako i inostrani, danima pišu o još jednom ispadu navijača Hrvatske.

"Kako je moguće da neko iscrta kukasti krst na stadionu, navodno naprimjetno", prenose "Novosti" pisanje "Berliner cajtunga", podsećajući da je to samo nastavak sličnih incidenata sa Hrvatskom. Dugo već njemački mediji nisu tako složno "udarili" po Hrvatskoj, poručivši joj da se danas stidi u Evropi.

"Naša poslovica kaže da je istina uvijek na terenu, a ako se ona primijeni na Hrvatsku, stvari ne stoje dobro. Moglo bi se reći, glupost ne umire", piše "Berliner cajtung", podsjećajući da je UEFA već poslala tri pisma hrvatskoj vladi, ali bez efekata. "Ništa nije preduzeto", pa list nabraja sve incidente hrvatskih navijača u Milanu, kao i na utakmici sa Norveškom.

"A ko vodi HNS", pita "Zidojče cajtung" i navodi ime Davora Šukera, koji je 1996. godine posjetio grob Ante Pavelića i izjavljivao kako će Hrvatska igrati na Svjetskom prvenstvu "u čast DŽoa Šimunića". "Šuker je slikan kao hodočasnik na grobu ratnog zločinca, a hrvatski je fudbal pun manipulacija, sumnjivih transfera, mafijaških struktura. Nacionalistički su ispadi svakodnevnica". Opšta je poruka svih nemačkih medija da Hrvatska treba da se stidi.

Začudo, sličnu sliku Hrvatske prenose i hrvatski mediji. Gotovo svi su se raspisali kako je posljednjih dvadesetak godina postalo uobičajeno koketiranje sa fašizmom i ustaštvom, kako zakonski propisi kasne i ne primjenjuju se u tim slučajevima, a da u svemu učestvuju i neki mediji koji su korak do rasizma. Vlast, bilo desna, bilo lijeva, ćuti, pišu "Novosti".

Tri dana poslije incidenta na "Poljudu" policija se još uvijek ne izjašnjava šta se zapravo dogodilo. U hrvatskoj štampi su se pojavili tekstovi da je ispitano čak petnaestak policajaca, što je policija demantovala. "Policajci nisu pod istragom", tvrdi MUP, uz napomenu da je opsežno kriminalističko istraživanje počelo čim je kukasti krst primijećen na terenu stadiona.

Zna se samo da je ispitan veliki broj osoba iz Splita i okoline, najmanje petnaestak, a da se istraga nastavlja. Nezvanično se saznaje da je policija na tragu neposrednih izvršioca ovog kaznenog djela, ali da se traga za onima koji su smislili akciju sramoćenja zemlje.

LOV NA ČETNIKE

U najnovijem javnom izvještaju Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) u Hrvatskoj, naglašava se da je Hrvatska ugrožena od velikosrpskih ekstremističkih organizacija.

Dok neofašistička udruženja i pojedinci divljaju po Hrvatskoj, zbog čega je na stubu srama u svijetu, SOA, kako navode "Nosvosti", lovi četnike po Hrvatskoj i tvrdi da su zabilježeni kontakti četničkih pokreta iz okruženja sa istomišljenicima iz Hrvatske.