latinica  ћирилица
17/06/2015 |  10:58 | Autor: Agencije

Ministarka poziva na bojkot Nutele

Prestanite da jedete Nutelu i spasite svjetske šume, poručila je francuska ministarka ekologije, održivog razvoja i energije Segolene Rojal.

Naime, Rojalova je prozvala kompaniju koja proizvodi Nutelu apelujući na javnost da prestane da jede popularni čokoladni namaz od lješnjaka, tvrdeći kako on doprinosi deforestaciji.

- Moramo da posadimo mnogo drveća jer se trenutno događa masivna deforestacija koja, takođe, doprinosi globalnom zagrijavanju. Trebalo bi da prestanemo da jedemo Nutelu, recimo, jer je napravljena s palminim uljem - rekla je ona.

- Palme su zamijenile ostala drveća i time izazvale veliku štetu okolini - objasnila je Rojal i dodala kako bi Nutela trebalo da bude napravljena od "drugih sastojaka".

Njeni su komentari bili upućeni Fereru, velikom italijanskom proizvođaču čokolade koji pravi Nutelu.

Ferero gotovo 80 odsto palminog ulja nabavlja iz Malezije. Ostatak pokriva preko Papue Nove Gvineje, Indonezije i Brazila.

Prije dvije i po godine francuski senatori  pokušali su da na palmino ulje nametnu porez od 300 odsto, navodeći kako ono opasno deblja, te da je njegova kultivacija pogubna za okolinu. Prijedlog zakona nije prihvaćen.