latinica  ћирилица
21/06/2015 |  08:49 | Autor: RTRS

Turska: Izložba oldtajmera

Desetine svjetskih najglamuroznijih i najpoželjnijih starih automobila izloženo je u Turskoj. Organizatori kažu da neki modeli vrijede i do milion dolara.

Više od 80 atraktivnih limenih ljubimaca svjedoči o istoriji automobilske industrije.
Na izložbi u Istanbulu posjetioci mogu da vide i jedan od najstarijih automobila iz davne 1928. godine. Pored toga, tu su i modeli Ševrolea, Poršea, Ferarija, Pontijaka i mnogih drugih koji datiraju od 1920-ih do 1970-ih.

- Imamo ovdje oko 80 automobila. Svrstali smo ih u četiri kategorije: počev od prvog dana automobilske industrije, pa sve do 1945. godine – to je kategorija antikviteta, zatim od '46. do šezdesete – to su klasici, pa od '61. do 1975. itd., rekao je Ugur Isik, organizator.

Osim ovih kategorija, tu je posebna oblast na izložbi za istaknuti brend, koja je ove godine zauzeo Ferari. Tu su i nagrade „glasova publike“ i „najboljeg na izložbi“. Neki eksponati su izloženi i za prodaju. S obzirom da su sve muzejski primjerci, cijena ovih starih ljepotana može dostići i do miliona američkih dolara.

Ovakvi događaji uvijek izazivaju veliku pažnju posjetilaca koji imaju priliku da razgledaju luksuzne automobile, koji uprkos svom dugom životnom vijeku, zahvaljujući trudu njihovih vlasnika, još izgledaju kao novi.

Žiri je sastavljen od stručnjaka i poznavalaca oldtajmera iz svih krajeva svijeta. Dobitnik najboljeg na ovogodišnjoj izložbi je tamni Dodž Čardžer iz 1968. godine, dok je najviše glasova publike dobio zlatni Pontiak iz 1970. godine.
Posjetioci kažu da se osjećaju kao da su se vremeplovom vratili u prošlost.

Posjedovanje oldtajmera je „društvena pasija“ – za vlasnika je presudno da svoju ljubav podijele s porodicim, jer će auto biti punopravni član, kao i da nađe široko društvo istovrsnih hobista.

Za razliku od sakupljanja markica, novčića ili umjetničkih predmeta koji su samotnjačke discipline, članovi udruženja oldtajmera međusobno razmjenjuju informacije, vježbaju mehaničarske vještine, i povremeno organizuju okupljanja u zemlji i inostranstvu. Upravo takvo je bilo i ovo u Istanbulu.