latinica  ћирилица
24/06/2015 |  21:46 | Autor: Večernje novosti

Uske farmerke opasne po zdravlje

Duže čučanje u uskim farmerkama može da ugrozi vaše zdravlje, upozorili su australijski ljekari.

Duže čučanje u uskim farmerkama može da ugrozi vaše zdravlje, upozorili su australijski ljekari pošto su se suočili sa slučajem žene koja je privremeno izgubila osjećaj u nogama poslije višesatnog čučanja u uskim farmerkama.

Žena (35) je morala da bude primljena u bolnicu pošto se onesvijestila nakon što je više sati u uskim farmerkama pomagala rođacima da se presele i satima je čučala i pakovala stvari u plakare.

O njenom slučaju izvijestio je stručni britanski Žurnal neurologije, neurohirurgije i psihijatrije.

- Nosila je uske "skini" farmerke i požalila se da su joj kako se dan odužio bile sve uže i neudobnije - navodi se u publikaciji "journal of Neurology Neurosurgery and Psyhiatry".

Kasnije te večeri, nije osjećala stopala i bilo joj je teško da hoda zbog čega se saplela i pala. Pošto nije mogla da ustane, nekoliko sati je ležala na podu prije nego što su je pronašli i prebacili u bolnicu.

Ženine noge su bile toliko otečene da su ljekari morali da isjeku farmerke da bi ih skinuli, dodaje se u izvještaju.

Žena nije mogla da pomjera članke i prste na nogama i izgubila je osjećaj u potkoljenicama i stopalima. Tek četiri dana kasnije je mogla relativno normalno da hoda, prenose agencije.

Ljekari bolnice u Adelejdu kažu da su farmerke u kombinaciji sa čučanjem dovele do prekida dotoka krvi u mišiće. Istovremeno, nervi u donjem dijelu nogu bili su oštećeni dugotrajnim pritiskom zbog čega je izgubila kontrolu na pokretima i osjećala utrnulost.

Dr Tomas Kimber iz Kraljevske bolnice u Adelejdu kaže da su oštećenja šokirala ljekare, ali da problem možda leži u tome što farmerke nisu imale elastina.

Da je nosila farmerke sa elastinom, one ne bi u toj mjeri pritisnule nerve i mišiće, rekao je Kimber.