latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:31 | Autor: TANЈUG

Terapeutska svojstva marihuane ograničena i nesigurna

Terapeutska svojstva marihuane su ograničena i nesigurna, zavisno od simptoma, zaključak je američke studije u kojoj su analizirani rezultati 79 kliničkih ispitivanja.
Konzumiranje marihuane - Foto: ilustracija
Konzumiranje marihuaneFoto: ilustracija

Analiza ispitivanja, sprovedena na 6.500 učesnika, sugeriše da je ta biljka, koja sadrži psihoaktivnu supstancu, povezana s promjenljivim poboljšanjem simptoma, ali nijedno kliničko ispitivanje ne uspijeva to da dokaže statistički, ocjenjuju stručnjaci u časopisu "ЈAMA".

Autori su zaključili da kanabinoidi mogu biti djelotvorni u liječenju hroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzrokovanih multiplom sklerozom.

Međutim, takođe, smatraju da su slabi dokazi da marihuana može da pomogne oboljelima od raka koji imaju mučninu i povraćanje zbog hemoterapije i osobama koje pate od nesanice i Turetovog poremećaja.

Kada je riječ o napetosti i o depresiji, nije primijećeno nikakvo poboljšanje.

Istraživanje pokazuje i povećan rizik od nekih nuspojava, pa i teških, među kojima su najčešći vrtoglavica, suvoća usta, mučnina, umor, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentisanost, smušenost, gubitak ravnoteže i halucinacije.

Autori studije napominju da su potrebna "temeljnija klinička ispitivanja da bi se potvrdio efekat kanabinoida i dodatna istraživanja radi procjene same biljke, s obzirom da nema mnogo naučnih informacija o njenom djelovanju".

U SAD su 23 savezne države i Vašington, savezna prijestonica, ozakonili primjenu marihuane u medicinske svrhe, a mnoge druge zemlje imaju slične zakone.