latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:37 | Autor: TANЈUG

Otkriven hormon koji razlikuje šećer od zaslađivača

Novo istraživanje objavljeno u britanskom časopisu "Neuron" pokazalo je ljudski mozak može da prepozna razliku između pravog šećera i vještačkih zaslađivača, a da je za to vjerovatno zaslužan specifični hormon čiji se receptori nalaze i u probavnom sistemu i mozgu.

Do sada nije bilo jasno kako je ljudski mozak mogao da prepozna razliku između pravog šećera i vještačkih zaslađivača.
Istraživanje je bilo sprovedeno na vinskim mušicama kojima je prvo na nekoliko sati bila uskraćena hrana, a poslije toga su im ponuđene dvije opcije - šećer i vještački zaslađivač bez energetske vrijednosti.

Pri tom je primijećeno da je šećer kod vinskih mušica aktivirao šest neurona koji izlučuju određeni hormon s djelovanjem i na probavni sistem i na mozak. Taj hormon je podstakao probavu i omogućio je vinskim mušicama da unesu još hrane.

S druge strane, vještački zaslađivač nije podstakao te promjene s obzirom na to da ne sadrži hranjivu vrijednost.
Inače, sve vinske mušice koje su prvo odabrale nekalorični zaslađivač veoma brzo su ga zamijenile šećerom, jer im je on pružao potrebnu energiju.

Ako naš organizam funkcioniše na sličan način, a autori istraživanja smatraju da vinske mušice predstavljaju dobar model za to istraživanje, dobijeni rezultati mogu da objasne zašto poslije konzumiranja dijetalne hrane pojedine osobe ne osjećaju sitost i zadovoljstvo, već ostaju gladne sve dok ne pojedu nešto što će im pružiti više kalorija.