latinica  ћирилица
26/06/2015 |  21:21 | Autor: B92

Imate li sindrom nemirnih nogu?

Ako se noću često prevrćete u krevetu i ne možete da zaspite zbog neprijatnog i donekle bolnog osjećaja u nogama, moguće je da spadate u onaj dio populacije koji pati od sindroma nemirnih nogu.

Stanja poznatog još i kao Vilis-Ekbomova bolest najčešće se javlja noću i tokom odmaranja, a odlikuje ga neprijatan i donekle bolan osjećaj u nogama koji ublažava njihovo pomjeranje. Kod nekih ljudi, ovaj osjećaj se može javiti i u rukama.

Sindrom se u 50 odsto slučajeva nasljeđuje a najčešće ga uzrokuje anemija. Može se javiti u bilo kom periodu života, pa čak i u djetinjstvu.

Tretman zavisi od intenziteta i učestalosti javljanja neprijatnog osjećaja.

Oni koji uglavnom spavaju mirno ne pridaju mu mnogo značaja, dok bi oni koji se sa ovim problemom susreću bar jednom ili dvaput nedjeljno trebalo da provjere nivo gvožđa u krvi. Neki lijekovi poput antidepresanata, lijekova protiv mučnine ili sedativnih antihistaminika mogu da pogoršaju problem.

Ako stanje postane hronično, može da oteža obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U tom slučaju, u terapiju bi trebalo uključiti agoniste dopaminskog receptora, ligande ili neki od opioida.