latinica  ћирилица
29/06/2015 |  08:25 | Autor: Večernje novosti

Od čega najčešće bolujemo?

Više od 95 odsto svjetske populacije ima najmanje jedan zdravstveni problem. Samo 4,3 odsto osoba u svijetu nije imalo nikakvih tegoba u 2013. Porastao je broj pacijenata koji imaju više od 10 bolesti.

Više od 95 odsto svjetske populacije ima najmanje jedan zdravstveni problem, a trećina, tačnije 2,3 milijarde ljudi, ima pet i više bolesti, objavljeno je u novoj studiji u koju su objedinjeni podaci iz 188 zemalja. Samo 4,3 odsto osoba u svijetu nije imalo nikakvih zdravstvenih poteškoća u 2013. na koju se odnose podaci, navodi se u studiji globalnog tereta bolesti koju je objavio časopis Lanset.

Sa porastom populacije, i proporcionalnim porastom broja starijih, broj ljudi koji imaju zdravstvene probleme rapidno raste u posljednjim decenijama, upozoravaju autori. Ovi rezultati proizilaze iz obimne i veoma detaljne analize koja je imala za cilj da utvrdi stanje, nivo i trend bolesti, zdravlja i nesposobnosti svjetske populacije u periodu od 1990. do 2013. godine.

Utvrđeno je da se za 23 godine vodeći uzroci gubitka zdravlja nisu značajnije promijenili. Bolovi u donjem dijelu leđa, depresija, anemija izazvana nedostatkom gvožđa, bolovi u vratu, i gubitak sluha povezan sa starenjem bili su najčešći zdravstveni problemi i tada i sada.

U 2013. godini mišićno-koštane bolesti (uglavnom bolovi u donjem dijelu leđa, vratu i artritis) i poremećaji mentalnog zdravlja (pretežno depresija, anksioznost, alkoholizam i korišćenje droga), činili su gotovo polovinu svih bolesti u svijetu.

Naučnici upozoravaju i da stopa invaliditeta raste brže od stope smrtnosti. Na primjer, tokom posmatrane 23 godine dijabetes je u svijetu porastao za čak 43 odsto, dok je smrtnost od ove bolesti narasla samo za devet odsto.

- Činjenica da mortalitet brže opada od učestalosti fatalnih bolesti i povreda dodatni je dokaz da treba više pažnje obratiti na zdravstvene probleme koji uzrokuju invalidnost i nesposobnost, a ne samo fokusirati se na smanjenje mortaliteta - rekao je profesor Teo Vos, vođa studije i profesor globalnog zdravlja u Institutu za mjerenje i procjenu zdravlja Univerziteta u Vašingtonu.

Studija incidence i prevalence bolesti i povreda u 2013. godini urađena je na osnovu analize 35.620 izvještaja koju su dostavljeni iz 188 zemalja u periodu 1990 do 2013. godine. Na ovaj način su precizirani najznačajniji razlozi koji dovode do poremećaja zdravlja i utiču na ukupne troškove u zdravstvu između 301 akutne i hronične bolesti i povrede, i 2.337 posljedica jednog ili više poremećaja zdravlja.

Kao ključni izdvajaju se sljedeći podaci iz studije:

- U 2013. godini, bolovi u donjem dijelu leđa i ozbiljna depresija nalaze se među prvih deset najvećih uzročnika poremećaja zdravlja u svim zemljama, i uzrokuju veće troškove u zdravstvu od dijabetesa, hronične opstruktivne bolesti pluća i astme zajedno.

OSAM VODEĆIH UZROKA HRONIČNIH BOLESTI

Kod više od 10 odsto svjetske populacije utvrđeno je najčešćih osam uzročnika hroničnih bolesti u 2013. godini:

1. karijes na stalnim zubima (2,4 milijarde),

2. tenzione glavobolje (1,6 milijardi),

3. anemije zbog nedostatka gvožđa (1,2 milijarde),

4. nedostatak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (1,18 milijardi),

5. gubitak sluha povezan sa starenjem (1,23 milijarde),

6. genitalni herpes (1,12 milijarde)

7. migrene (850 miliona),

8. askarijaza, bolest čiji je uzročnik parazitska valjkasta glista (800 miliona).

 DESET NAЈČEŠĆIH BOLESTI U SVIЈETU

1990. godina:

1. infekcije donjih disajnih puteva

2. dijareja

3. komplikacije prijevremenih porođaja

4. ishemijska bolest srca

5. šlog

6. hronična opstruktivna bolest pluća

7. malarija

8. tuberkuloza

9. neuhranjenost zbog nedostatka proteina

10. neonatalna encefalopatija

2010. godina:

1. ishemijska bolesti srca

2. infekcije donjih disajnih puteva

3. šlog

4. dijareja

5. HIV/AIDS

6. malarija

7. bol u donjem dijelu leđa

8. komplikacije prijevremenih porođaja

9. hronična opstruktivna bolest pluća

10. povrede na putu.