latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:19 | Autor: Agencije

10 najboljih izvora proteina koji ubrzavaju proces mršavljenja

Ukoliko želite da smršate na zdrav i prirodan način, morate obratiti pažnju da u organizam unosite dovoljno proteina.
Vegetarijanska ishrana - Foto: ilustracija
Vegetarijanska ishranaFoto: ilustracija

Hrani bogatoj proteinima potrebno je duže kako bi se svarila, a samim tim ćete sagorjeti više kalorija. Takođe, zahvaljujući proteinima, duže ćete imati osjećaj sitosti. Sledećih deset namirnica ubrzavaju sam proces mršavljenja, a da pri tome nikada nećete osjetiti glad.

Bademi

Svakodnevno unosite sirove bademe, jer je samo pedesetak grama dnevno dovoljno kako ne biste osjećali glad između obroka. Bogati su proteinima te smanjuju želju za nezdravim grickalicama i slatkišima.

Sjemenke bundeve

Konzumirajte ih ujutro u kombinaciji sa ovsenim (ili drugim) žitaricama kako biste što duže zadržali osjećaj sitosti. Zahvaljujući ovim sjemenkama nećete doći u iskušenje da jedete razne grickalice između obroka.

 

Јaja

Јaja su odličan izbor za doručak ili ručak, jer daju osjećaj sitosti te stabilizuju novo šećera u krvi. Preporučuju se osobama koje žele da što prije izgube suvišne kilograme. Ipak, za ove svrhe najbolje je konzumirati domaća jaja.

 

Јogurt

Dodajte kašiku jogurta u žitarice, smoothie ili ga konzumirajte bez ičega. Hrana bogata proteinima sprečava opadanje nivoa šećera u krvi te nećete imati potrebu za slatkišima. Izbjegavajte jogurte koji u sebi sadrže šećer.

 

Meso

Meso životinja koje se isključivo hrane travom bogato je proteinima, ali i željezom. Redovno ga konzumirajte kako biste imali dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti.

 

Masna riba

Omega-3 masne kiseline neophodne su za održavanje nivoa šećera u krvi. Najviše ih ima u sardinama i lososu, ali i drugim masnim vrstama ribe. Redovnim konzumiranjem namirnica koje su bogate zdravim omega-3 masnim kiselinama “stvorićete“ osjećaj sitosti

Sočivo

Ova namirnica bogata je proteinima i vlaknima koji su odgovorni za uspostavljanje normalnog nivoa šećera u krvi. Samim tim, duže se osjećate sitima te nemate potrebu za slatkišima i grickalicama između obroka.

Humus

Hranjivi sos idealan je u kombinaciji sa povrćem i integralnim žitaricama. Bogat je proteinima i vlaknima te smanjuje osjećaj gladi u poslijepodnevnim satima, kada imate najveću potrebu za grickalicama i slatkišima.

Kvinoja

Kvinoja je južnoamerička biljka koje se nazivala “zlato Inka“ i jedna je od najstarijih sjemenki na svijetu. Ne sadrži gluten te je odlična zamjena za rižu i druge zrnaste namirnice. Sadrži veliku količinu proteina i vlakana koji će vas dugo držati sitima. Ako je koristite umjesto žitarica, smanjićete unos ugljenih hidrata u organizam. Možete je konzumirati u salatama, ali i u velikom broju kuhanih i prženih jela.

 

Proteinski prah od smeđe riže

Ovo je najbrži i najlakši način da uneste potrebnu količinu proteina u organizam. Proteinski prah pomiješajte sa jogurtom ili mlijekom kako biste napravili ukusni napitak. Konzumirajte ga što češće da biste što prije došli do željenog cilja.