latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:23 | Autor: RTRS

Cunami izazvan padom asteroida mogao bi uništiti britansku obalu

Velika Britanija ima veoma veliki rizik od udara cunamija kojeg bi uzrokovao pad asteroida. U njemu bi stradalo stotine hiljada ljudi koji žive u neposrednoj blizini obale, upozorili su danas naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Southamptonu su razvili softver sposoban da predvidi mjesto gdje bi asteroidi mogli pasti.

Naučnici su otkrili da, iako Britanija vjerojatno neće biti direktno pogođena asteroidom, veliki je rizik od smrtonosnih valova uzrokovanih udarom u području Atlantika ili Sjevernog mora, objavio je sajt Raša tudej.

Ova vijest je saopštena na manifestaciji Svjetski dan asteroida, događaju čiji je suosnivač gitarist grupe Queen i astrofizičar dr Brajan Mej s ciljem podizanja svijesti o važnosti praćenja ovih stijena u svemiru.

Stručnjaci smatraju da trenutno postoji 500 asteroida u Sunčevom sistemu koji bi mogli pasti na Zemlju. Za sada je otkriveno i registrovano ukupno 13.000, od ukupno milion asteroida u Sunčevom sistemu.

Doktorand Klemens Rumpf je razvio softver program pod nazivom ARMOR (Oklop) koji izračunava rizik od udara asteroida  u Zemlju.

Utvrđeno je da Britanija ima veliki rizik od udara cunamija jer je ostrvo s mnogo obale.