latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:20 | Autor: Jutarnji list

Bogataši otkrili tajnu svog bogaćenja

Istraživanje provedeno na 132.000 izuzetno uspješnih i bogatih preduzetnika pokazalo je na koji način su zaradili većinu novca, a na taj način ujedno je otkriven svojevrstan recept za uspjeh.

Uspjeh je relativan pojam i za mnoge ima različita značenja, međutim u jednu od najčešćih kategorija sigurno spadaju i finansije, odnosno zarada koja jeste jedno od mjerila nečije uspješnosti.

Istraživanje je pokazalo nekoliko zanimljivih činjenica koje otkrivaju kako su se bogati obogatili.

Naporan i predan rad su najvažniji. Čak iako su prisutni faktor sreće ili nasljedstvo - samo uporan rad će održati i osigurati veći priliv novca.

Učenje tokom čitavog života je od izuzetnog značaja! Bilo da se radi o formalnom ili neformalnom obrazovanju - potrebno je pratiti trendove i potrebe tržišta i u skladu s tim razvijati svoje vještine.

Ko ne riskira, ne profitira. Naravno, postoji razlika između pametnih i glupih odluka, ali uzimajući u obzir prethodne dvije tačke - glupe odluke vam se ne bi smjele dogoditi.

Sreća je bitan faktor, kao i u pravo vrijeme biti na pravom mjestu . Međutim, to ne znači pasivno čekanje da se nešto dogodi, nego podrazumijeva stalno traganje za novim prilikama i horizontima.

Šta su bogataši odredili kao najvažniji faktor svog bogaćenja i u kojoj mjeri?

1.Naporan i predan rad: 87%

2. Edukacija: 78%

3. Pametno ulaganje: 72%

4. Riskiranje 63 %

5. Štedljivost: 59%

6. Biti "na pravom mjestu u pravo vrijeme": 56%

7. Sreća: 53%

8. Ispravno vođenje posla: 46%

9. Vođstvo mentora : 35%

10. Nasljedstvo: 30%