latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:41 | Autor: RTS

U Kaliforniji uvedena obavezna vakcinacija djece

Guverner Kalifornije DŽeri Braun parafirao je zakon kojim se vakcinacija djece smatra obaveznom, nevezano za roditeljske lične i religiozne stavove.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

To znači da roditelji u toj američkoj državi više nemaju previše izgovora da svoju djecu ne vakcinišu. Mediji prenose da bi ovakav zakon mogao da utiče i na legislativne promjene širom SAD.

Zakon je donijet kako bi se zaustavio porast nevakcinisane djece, koju njihovi roditelji iz određenih religioznih ili nepotvrđenih ličnih strahova izbjegavaju da vakcinišu.

Roditelji će od sada morati da predoče potvrdu o vakcinaciji djece kada ih upisuju u vrtić, sedmi razred i prilikom promjene škole ili boravka.

Kap koja je prelila čašu bila je kada se više od 100 ljudi inficiralo malim boginjama tokom posjete Diznilendu.

Nakon toga, stručna javnost povela je veliku incijativu za uvođenje obavezne vakcinacije kod djece, jer je široki medicinski konsenzus da vakcine štite djecu od bolesti, za koje je prevencija veoma laka.

Osim religioznih shvatanja, mnogi roditelji odbijaju da vakcinišu svoju djecu zato što, navodno, mogu da izazovu autizam kod djece - što nikada nije utvrđeno i za šta ne postoje čvrsti dokazi.

Usvojeni zakon SB277 dozvoljava izuzimanje djece od vakcinacije, samo u slučaju da mališani imaju određene zdravstvene probleme, poput kompromitovanog imunog sistema.

Američki mediji prenose da bi ovakav zakon u Kaliforniji mogao pozitivno da utiče širom SAD i da dovede i do mijenjanja saveznog zakona.