latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:14 | Autor: MojeZdravlje

Ljenost kobna za organizam

Naučnici s australijskog univerziteta Dikin u Melburnu, istraživanjima su potvrdili da fizička neaktivnost u znatnoj mjeri povećava rizike od različitih fizičkih, ali i psihičkih bolesti, među kojima prednjači anksioznost, objavljeno je u medicinskom časopisu BMC Public Health.
Izležavanje (Foto: theguardian.com) -
Izležavanje (Foto: theguardian.com)

U devet istraživanja učestvovalo je 13.470 ispitanika. Višesatno sjedenje pred TV ekranima, kompjuterima i slične fizičke pasivnosti izazivaju poremećaj nagona za snom, uzrokuje sve veće barijere društvenih aktivnosti čovjeka, a potom i stvara pogodno tlo za niz psihičkih problema poput pojave anksioznosti, razdražljivosti, depresije...

Već su prethodna istraživanja pokazala da fizička pasivnost uzrokuje povećanje rizika pojave hroničnih bolesti, poput dijabetesa, pretilosti i različitih kardiovaskularnih oboljenja. Američki naučnici savjetuju da se u periodu od tri sata obavezno izdvoji pet minuta za šetnju kako bi se pospješila cirkulacija i normalno funkcionisanje organizma.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevnu šetnju od 10.000 koraka. Redovne fizičke aktivnosti smanjuju rizik pojave raka dojke za 39 posto, smanjuju rizik raka crijeva za 26 i rizik dijabetesa za 34 posto.

Prema podacima SZO, nedovoljne fizičke aktivnosti su, nakon visokog krvnog pritiska, cigareta i dijabetesa, četvrti uzročnik smrti ljudi u svijetu.