latinica  ћирилица
05/07/2015 |  16:49 | Autor: Agencije

Četrnaest zanimljivih činjenica o Tokiju (FOTO) (VIDEO)

Ako mislite da znate sve o Tokiju - razmislite još jednom. Većinu ili neke od ovih činjenica vjerovatno niste znali.
Tokio (Foto: Thinkstock) -
Tokio (Foto: Thinkstock)

Tokio je predivan i nevjerovatno zanimljiv grad. Ako ste ikada bili u njemu sigurno ste primjetili da nijedan djo grada ne liči na drugi. Od neonskih svjetala Šibuje do tradicionalnih građevina u Taitu - nema šanse da uspijete da "pokrijete" cijeli grad ako u njemu ostanete samo dvije nedjelje, što vam daje dodatni razlog da se ponovno vratite.

Na preko 8.050 kvadratnih kilometara, Tokio s Јokohamom, Kavasakijem, Čibom i Saitamom čini gradsko područje Veliki Tokio s populacijom od preko 35 miliona stanovnika, što ga čini najvećim metropolskim područjem na svijetu.

Osnovan je u 12. vijeku pod imenom Edo, a doslovni prevod imena Tokio znači "Istočni grad".

Trešnjin cvijet (Foto: flickr.com)

Kako se približava festival cvata trešnje, televizijske i radio kuće svoje vijesti uvijek započinju s informacijom u kojoj su fazi napretka cvjetovi trešnje širom Јapana.

Tokio je trebalo da bude domaćin Ljetnjih Olimpijskih igara 1940. godine, ali su iznenada igre pripale Helsinkiju prije nego što su bile otkazane zbog Drugog svjetskog rata.

Tokijski Diznilend je prvi Diznijev zabavni park van granica SAD-a, a njemu je zaposleno više od 20.000 ljudi.

Ajfelov toranj poslužio je kao inspiracija za Tokijski toranj. Toranj se ponovno farbai svakih pet godina, a sam proces farbanja traje 12 mjeseci.

Tokijski toranj (Foto: flickr.com)

“Ošija“ ili "gurači", zaposleni u tokijskim železnicam, doslovno guraju ljude u vozove za vrijeme najvećih gužvi.

Carska palata u Tokiju zatvorena je tokom cijele godine, osim za vrijeme carevog rođendana i Nove godine.

Hoteli-kapsule mogu se naći širom cijelog grada. Riječ je o hotelima gdje su sobe veličine prosječnog frižidera, a svaka soba ima TV, WiFi i konzolu za igranje video igara.

Hoteli, kapsule (Foto: flickr.com)

S prosjekom od 3,64 miliona putnika koji prođu kroz stanicu Šinđuku, to je najprometnija željeznička stanica na svijetu. Preko petsto hiljada tona morskih plodova, vrijednih oko 28 miliona američkih dolara, proda se dnevno na pijaci Cukiđi, koja se prostire na preko 54 hektara površine.

Uprkos popularnosti kao jedne od znamenitosti Tokija, planina Fudži vidljiva je manje od 180 dana tokom godine zbog oblaka i zagađenja vazduha.

Planina Fudži (Foto: Thinkstock)

1962. godine Tokio je bio prvi grad na svijetu koji je imao populaciju preko 10 milijuna stanovnika, čime je stada bio najveći grad na svijetu.

Tokio ima preko 100 univerziteta i fakulteta, što predstavlja najveću koncentraciju fakultetskih institucija na svijetu. Јedna trećina studenata u Јapanu studira u Tokiju.