latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:03 | Autor: 24sata.hr

Norveška gradi "autoput" za pčele

Plan je da se autoput napravi povezivanjem zelenih krovova i cvjetnjaka, odnosno svih prirodnih površina koje su gostoljubivo okruženje za pčele.

Norveška je odlučila pružiti sigurno okruženje svojim pčelama od kojih su mnoge vrste sada ugrožene. Tako planiraju napraviti takozvani "autoput za pčele".

Ideja grupe za očuvanje okoline je da pčelinji autoput bude zajednički projekat škola, kompanija, javnih organizacija i stanovnika Osla. Plan je da se autoput napravi povezivanjem zelenih krovova i cvjetnjaka, odnosno svih prirodnih infrastruktura koje su gostoljubivo okruženje za pčele.

Grupa je postavila i veb stranicu kako bi učesnici prijavili i pružili detalje o tome šta mogu učiniti i kako mogu doprinijeti ovom projektu.

- Stalno mijenjamo naše okruženje i okolinu kako bi zadovoljili naše potrebe, ali zaboravljamo da i druge vrste takođe žive ovdje. Da bi to ispravili, moramo im vratiti područja na kojima mogu živjeti i hraniti se – objasnila je Agneš Melver, direktor grupe za okolinu fokusirane na očuvanje pčela.

U Norveškoj postoji dvjestotinjak pčelinjih vrsta, a gotovo trećina je ugrožena.

- Ako imate mali balkon, malo mjesta za posaditi biljku, možete posaditi cvijeće i vidjećete da oprašivači dolaze i jedu iz vašeg malog restorana. Moramo početi gledati svijet kroz oči pčela – objasnila je Melver.